Heidi Kriegerová

Heidi Kriegerová Zdroj: Bundesarchiv

Vzpěrač Gerd Bonk zemřel předloni v 63 letech.
Koulařka Ilona Slupianeková
Manfred Ewald, ministr sportu a předseda východoněmeckého olympijského výboru, stanul na přelomu století před soudem. Roku 2002 však zemřel.
Plavkyně Daniela Hungerová
Gerd Bonk
6
Fotogalerie

Merkelová odškodní sportovce, kterým doping za komunismu zkazil zdraví

Stovky bývalých sportovců a sportovkyň v Německu pořád trpí různými zdravotními problémy, jež jsou důsledkem užívání dopingu, který jim často pod nátlakem vnutily orgány bývalé komunistické NDR mezi lety 1965 až 1989. Vláda Angely Merkelové se je proto ve středu rozhodla odškodnit.

Po sjednocení Německa v roce 1990 bylo zdokumentováno více než tisíc případů východoněmeckých sportovců, jejichž zdraví poškodilo braní dopingu. Mnoho z těchto lidí k užívání zakázaných látek nutili. Program dopingu se v NDR jmenoval Staatsplanthema 14.25. Bohužel si vyžádal i oběti na životech.

Podle lékařů například mnohonásobný medailista z olympiád i světových a evropských šampionátů, vzpěrač Gerd Bonk, zemřel v roce 2014 na důsledky užívání dopingu. Měl 63 roků, ale už od svých 37 let trpěl vážnými nemocemi a byl v invalidním důchodu.

Německá vláda podle ministra vnitra Thomase de Maizièra dá ze zvláštního fondu každému podobně postiženému bývalému sportovci podporu 10 500 eur. Už v roce 2002 vláda vyplatila 194 obětem řízeného dopingu z časů NDR dohromady dva milióny eur.

Mnoho sportovců o státem řízeném dopingu ve východním Německu ale prozradilo podrobnosti až po mnoha letech. Někteří příslušným orgánům navíc tvrdili, že ve sportovním prostředí NDR docházelo také k sexuálnímu zneužívání, fyzickému násilí, a dokonce projevům sadismu.

Jak upozornil web thelocal.de, zvláštní je, že k současné iniciativě vlády se vůbec nepřipojil Německý olympijský výbor. Ten se tváří, že se ho starý problém netýká. I když jeho východoněmecká část se kdysi samozřejmě na státem řízeném dopingu významně podílela.

O státem řízeném dopingu u nás v dobách komunismu vypráví film Fair Play (2014), který natočila režisérka Andrea Sedláčková.