Na michelinský seznam nejlepších restaurací Evropy letos jako jednohvězdičková z ČR přibyla pražská restaurace Field. Na snímku z 9. března pózuje před restaurací jeden ze spolumajitelů Radek Kašpárek.

Na michelinský seznam nejlepších restaurací Evropy letos jako jednohvězdičková z ČR přibyla pražská restaurace Field. Na snímku z 9. března pózuje před restaurací jeden ze spolumajitelů Radek Kašpárek. Zdroj: ČTK/Doležal Michal

Hvězdu jsme nečekali, tvrdí majitelé michelinské restaurace Field

Ocenění v podobě michelinské hvězdy spolumajitelé pražské restaurace Field nečekali, v minulosti se naopak spíš obávali, aby nově otevřenou restauraci nemuseli zavřít. Řekl to manažer restaurace Miroslav Nosek. Nyní po získání známého ocenění se o hosty bát nemusí, jen během dnešního dne si rezervaci do restaurace v pražské Kozí ulici udělalo více hostů než za poslední tři dny dohromady.

Field získal ocenění po zhruba roce a čtvrt od otevření. "Mluvit tehdy o michelinech, to by nás úplně zabilo," uvedl šéfkuchař a jeden ze spolumajitelů restaurace Radek Kašpárek. Podle něj majitelé měli obavy, zda provozují restauraci správně, zda je na dobrém místě a zda si lidé do ní najdou cestu. Přestože se restaurace nachází nedaleko Staroměstského náměstí, je mírně zastrčená, dodal Nosek.

To se ale rychle změnilo a zhruba po dvou měsících se počet návštěvníků začal výrazně zvyšovat. "To jsme si ještě říkali, že je to tím, že je restaurace nová," uvedl Nosek s tím, že úspěch začali vnímat až po roce, kdy se proud zákazníků nezastavil.

Podle Kašpárka se v restauraci snaží prosazovat skandinávskou kuchyni. Česká jídla, byť v poněkud modernější úpravě, je ale možné najít například v poledním menu.

Kromě nové michelinské hvězdy pro Field si místo v této kategorii z Česka udržely pražské podniky Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise. V kategorii kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu nazvané Bib Gourmand přibyl pražský podnik Maso a kobliha. Dalšími jsou už z předchozích let Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu, všechny rovněž v Praze. Jeden pražský podnik ale letos ze seznamu vypadl, a to italská restaurace Aromi.

Celkem bylo letos oceněno 68 podniků. Z toho pět restaurací z Francie, Dánska, Německa a Norska dostalo maximální možný počet tří hvězdiček.