Mnozí už se smíří i s viditelně použitým zbožím.

Mnozí už se smíří i s viditelně použitým zbožím. Zdroj: ČTK/AP

Slavné tunely do Gazy. Armády už si na ně posvítily.
Tržiště má napilno.
Slavné tunely do Gazy. Armády už si na ně posvítily.
Slavné tunely do Gazy. Armády už si na ně posvítily.
4
Fotogalerie

V Gaze už nepohrdnou obnošeným oblečením od Izraelců

Palestinky z uprchlického tábora Nusajrát v pásmu Gazy se probírají hromadami obnošeného šatstva. Chodí na zdejší bleší trh každý týden a vůbec jim nevadí, že oblečení pochází z Izraele. Rozhodující je cena, vše ostatní je v rukou božích, řekla agentuře AP jedna ze zákaznic, která pořídila za pouhých 20 šekelů (125 korun) košile pro všech pět svých dětí.

Pásmu Gazy vládne už téměř deset let radikální Hamas, řazený v Izraeli k teroristickým organizacím. Území je pod izraelskou blokádou a s pádem vlády egyptského prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013 přišel Hamas o svého protektora na jižní hranici. Egypt uzavřel tamní tunely, které držely mnoho let ekonomiku v Pásmu na nohou. Postupně se z nich stala výnosná obchodní cesta, dováželo se jimi téměř cokoli včetně automobilů.

Teď jsou ale tunely zavřené a ke slovu se znovu dostávají obchodníci s kontakty v Izraeli. Na tržišti v Nusajrátu se prodává obnošené šatstvo každý týden. Umm Chalílová se podobně jako další zahalené Palestinky vydala nakupovat, bez ohledu na to, že šaty předtím nosili Izraelci. Argument výhodné ceny má před politikou přednost. "Nová košile stojí v obchodě i 100 šekelů, tady jsem je nakoupila pro všech pět svých dětí za 20 šekelů. Vypereme to a svěříme se bohu," říká. Její manžel je obkladač, ale teď patří k polovině občanů Gazy, kteří nemají práci.

Mluvčí ministerstva hospodářství vlády Hamasu Tárik Lubbad řekl, že za války s Izraelem v roce 2014 bylo zničeno mnoho továren a bylo nutné zvýšit dovoz. Zájem o obnošené šatstvo je veliký.

K radosti lidí, jako je obchodník Fáiz Mikdád, který dováží z Izraele každý měsíc 20 tun šatů a prodává je na tržištích po celém Pásmu. Jedna tuna ho přijde na 4000 šekelů. Mikdád je jedním ze sedmi obchodníků specializovaných v Gaze na dovoz šatů. Je prý nejstarší, s izraelským partnerem obchoduje už 40 let.

Mikdád je jedním z 2300 občanů Pásma, kteří mají povolení vstupu do Izraele za účelem podnikání. "Jezdím tam dvakrát třikrát za měsíc," říká a ukazuje svou povolenku.

Jakmile zboží dorazí, Mikdádovi lidé je roztřídí a nejnovější nebo značkové kusy dávají stranou. Toto lepší zboží tvoří asi pět procent zásilek a prodává se v zavřených obchodech, ne na venkovních trzích.

Mikdád se zabývá i obyčejným prodejem a u něj končí spory mezi zákazníkem a prodávajícím. Nedávno k němu poslali padesátiletou ženu, která byla čirou náhodou jeho příbuzná. Vybrala si několik kousků, ale odmítla za ně zaplatit požadovaných deset šekelů. Mikdád jí slevil na sedm, nakonec to usmlouvali na pět. "Dřív lidé měli peníze a kupovali jenom lepší zboží. Teď se prodá všechno - čisté i špatné i to, co stojí jeden nebo dva šekely. Kupují všechno, protože není práce," řekl Mikdád.