Merkelová podporuje své straníky před volbami.

Merkelová podporuje své straníky před volbami. Zdroj: Facebook CDU

Nová blondýna na vrcholu CDU? Mamča Merkelová zřejmě dumá, jestli je to rivalka, nebo následnice.
Kreativita na plakátech CDU.
AfD nemá ráda politickou korektnost.
Julia Klöcknerová: uprchlíky zredukovat!
Angela Merkelová doufá, že se průzkumy trefí.
12
Fotogalerie

Merkelovou čeká těžká zkouška – volby ve třech zemích Německa. Všude posiluje antiuprchlická AfD

Německou kancléřku Angelu Merkelovou čeká první reálná politická zkouška od vypuknutí uprchlické krize – v neděli se konají ve třech německých spolkových zemích volby a na výsledku její CDU se podle odborníků odrazí i současné postavení Merkelové. Podle průzkumů na tom ale není nijak špatně. Ovšem antiuprchlická a antievropská strana Alternativa pro Německo (AfD) se má poprvé lehce dostat do všech zemských parlamentů.

Dobrý výsledek pro CDU by podle politologů byl důkazem podpory pro Merkelovou, jež je pod palbou kritiky kvůli své vstřícné politice vůči imigrantům. Kancléřka na tom podle svých slov ale nehodlá nic měnit, ač by si také letos přála menší počet uprchlíků, kteří do Německa dorazí.

Pokud její strana v neděli ve volbách výrazně oslabí, bude prý muset vyvodit zásadní důsledky. Uprchlická krize je přitom dominantním tématem v předvolebních kampaních ve všech třech spolkových zemích, kde se bude o víkendu hlasování konat – ve východoněmeckém Sasku-Anhaltsku, v Bádensku-Württembersku na jihozápadě a v Porýní-Falci na západě Německa.

„Volby do zemských sněmů jsou skutečně často interpretovány jako národní barometr,“ řekl profesor politologie Kai Arzheimer z Univerzity Johannese Gutenberga v Mohuči pro web The Local.

Průzkumy ale ukazují, že vládnoucí CDU na tom kvůli migrační politice Merkelové není nijak hrozně. Jenže místní lídři kandidátek strany v jednotlivých zemích na rozdíl od kancléřky volají po přísnějších pravidlech pro azylanty a chtějí i stanovení limitu pro počet imigrantů. Byli proto obviněni, že „bodli Merkelové dýku do zad“. Kritická k uprchlíkům je i Julia Klöcknerová (43), která vede kandidátku CDU v Porýní-Falci. Ta je přitom často označována za možnou nástupkyni Merkelové na postu šéfky CDU.

Předvolební průzkumy ukazují na tři nejvýraznější trendy: 1. CDU by mohla být ve vládách po volbách ve všech třech spolkových zemích, kde se bude hlasování konat. 2. Sociálně demokratická strana Německa (SPD) na tom pořád není dobře. 3. Razantně všude posílila antiuprchlická a antievropská strana AfD (Alternative für Deutschland). Ta se má poprvé dostat do všech zemských parlamentů.

Podpora AfD ale není rovnoměrně rozložená. Daleko více příznivců má v sociálně i politicky neklidnějším východním Německu. V Sasku-Anhaltsku jí poslední průzkum Deutschlandtrend pro televizi ARD „nadělil“ až 19 procent, v Bádensku-Württembersku je to procent 13 a Porýní-Falci pak devět procent. Rozdíly jsou to velké, ale pro AfD se jedná vesměs o potenciálně rekordní čísla. Uvidíme, zda se prognózy naplní a agentury se nebudou blamovat jako teď, v sobotu, na Slovensku, kde průzkumy přisuzovaly extrémním stranám daleko horší výsledky.

CDU má pak podle průzkumů dosáhnout zhruba na tyto výsledky: V Porýní-Falci by měla vyhrát se zhruba 38 procenty, v Sasku-Anhaltsku se 31 procenty a druhá (za stranou Zelených) by měla být s necelými 30 procenty v Bádensku-Württembersku.