Nutno podotknout, že duchové jsou ve filmech o Krotitelích duchů trestuhodně diskriminováni; nyní dokonce i na úkor žen.

Nutno podotknout, že duchové jsou ve filmech o Krotitelích duchů trestuhodně diskriminováni; nyní dokonce i na úkor žen. Zdroj: Profimedia.cz

Týdenní dekomprese: Ženy, které nejsou tak ošklivé, jak by chtěly, a muži, co jsou delší, než byli

Kosmonaut Scott Kelly, který se po roce vrátil z vesmíru, se vrátil omlazen a prodloužen o pět centimetrů, Krotitelé duchů se vrací v ženském těle a Donald Trump konečně promluvil o svém penisu. Byl to náročný týden; a jestli to takhle půjde dál, pak je jen předzvěstí věcí příštích.

Předně je nutno ještě jednou se vrátit k letošnímu ročníku Oscarů, který opět a naprosto tristně ignoroval skupinu lidí, bez nichž by si Hollywood (a Leonardo DiCaprio zvlášť) ani neškrtl. Tihle odvážní muži a ženy dýchají pro blaho velkofilmů, ale oscarová ceremonie je i letos vydiskriminovala mimo veškeré kategorie. Řeč je o kaskadérech. Kaskadéři žádají o oscarové uznání už dvacet let a stovka se jich také srotila k protestu před letošním udílením cen, ale během politicky hyperkorektního předávání cen se nedočkali dokonce ani vtipu od Chrise Rocka.

Další zajímavou zprávou z filmového byznysu je kauza ohledně sebepojetí herečky Leny Dunhamové, která nejen v seriálu Girls proslula tím, že vůbec nevypadá jako modelka. Dunhamová je ikonickou tváří žen, které se nikdy nedostanou na obálku magazínu Sports Illustrated, a přesto se z nich mohou stát popkulturní megastars. Jaké tedy bylo její zděšení, když zahlédla svou fotku na titulní stránce španělského magazínu Tentaciones nekorektní korekturou upravenou tak, aby byla krásnější, než ve skutečnosti je. Skandál! Dunhamová dala své photoshopové zkrásnění magazínu pěkně spolknout, protože upravená fotka neodráží, „jak mé tělo kdy vypadalo a jak kdy vypadat bude“.

A jaké pak bylo Dunhamové zhrození se, když magazín opáčil tím, že její fotku NIJAK NEUPRAVOVAL a že Dunhamová skutečně vypadá tak dobře jako na jeho obálce! Takže se Dunhamová musela omluvit s tím, že „je to zvláštní pocit, vidět fotku a nevědět, jestli je to pořád ještě vaše vlastní tělo“. Nestyďme se tedy za svá vlastní krásná těla, byť je chceme mít politicky korektně ošklivá.

A když jsme u ženského těla, tady je první ukázka na nové Krotitele duchů, kteří se od těch starých liší v podstatě jen tím, že mají jiné auto a ženské reprodukční orgány.

Ne že bychom to „tělo“ (nehledě na reprodukční orgány) v následujících letech ještě potřebovali; po dlouhých měsících se teď počítačoví hráči konečně dozvěděli termín vydání nesmírně očekávaného simulátoru vesmírné meditaceNo Man´s Sky: 21. červenec, kdy má nejočekávanější hra v naší galaxii (jejíž „origin story“ si přitom stále drží linku toho, že ji na koleně v podstatě stloukl jediný člověk) vyjde na osobní počítače a na Playstation 4. Je to možná také poslední velká hra, která budí takové očekávaní bez toho, aby byla šitá na míru virtuální realitě; jinými slovy – možná poslední hra, kterou budeme hrát ještě ve skutečném světě.

Čili ve světě, kde už existuje způsob, jak unést dron uprostřed letu. Profesionál ze společnosti IBM prolomil telemetrický systém dronů v hodnotě přes půl milionu korun, které připravuje k nasazení americká policie. Cílený útok, o kterém referuje magazín Wired, se soustředil na protokol propojující dron s jeho ovladačem, v němž je oželeno zabezpečení na úkor rychlosti vzájemné komunikace. Vedle holandských orlů, které tamní policie cvičí k útokům na bezprizorní drony, je to jen další alibi k tomu všemu, co nám drony provedou, až převezmou kontrolu nad sebou samými a osamostatní se.

Pokud by jim tedy nestačilo to, co teď vidí každý den ve zprávách; jako by svět nebyl už takhle obtížné místo k životu, dal nám teď Donald Trump konečně nahlédnout pod svůj poklopec. „Podívejte se na tyhle ruce,“ řekl při své aktuální tirádě, „jsou to malé ruce? Jestli jsou malé, pak musí být malé i ještě něco. Garantuju vám, že tam ale žádný problém není, to vám garantuju.“

„Problém není“ evidentně ani pod poklopcem olympijského lyžaře Grahama Bella (a já se omlouvám za to, jak se toto týdenní shrnutí zvrhlo), který se teď chce stát nejrychlejším lyžníkem na světě za pomoci vozu značky Jaguar. Společnost na probíhajícím ženevském autosalonu oznámila že Bell hodlá lyžovat rychlostí 290 km/h. Provede to následovně: nejdřív ho Jaguar XE roztáhne do rychlosti 160 km/h (říká se tomu „skijoring“), pak se na jeho lyžích zažehnou malé trysky (pořád si ještě nevymýšlím, pokud si nevymýšlí Jaguar) a dostřelí ho až na světový rekord.

Scott Kelly, který se teď vrátil z vesmíru, se tomuhle samozvanému „rocketmanovi“ musí samozřejmě jenom smát. Kelly, který strávil rok na oběžné dráze v té plechovce z filmu Gravity zvané Mezinárodní vesmírná stanice, přitom sestoupil z hvězd zpátky na Zem pozměněn: je nyní o něco mladší – a vyšší. Podle mluvčího NASA se Kelly vrátil z vesmíru o 5 centimetrů větší; a vzhledem k tomu, že na oběžné dráze běží čas o něco pomaleji než v přímořské výšce, je teď Kelly také (podle severu Quartz) díky fenoménu dilatace času o setinu vteřiny mladší, než by byl, kdyby se místo pobytu na ISS celý rok plácal jak nějaký umrněný červ na nuzné Zeměkouli jako my všichni ostatní. A také jako jeho bratr, identické dvojče Mark, který – ač taktéž astronaut – zůstal na zemi a teď je spolu s bratrem subjektem komiksově působícího výzkumu vesmírného paralelního dvojníka.

Kellyho prodloužení o pět centimetrů je sice jen dočasné (je způsobené absencí gravitace, díky němuž se lidská páteř ve stavu beztíže protahuje až o bratru sedm a půl centimetru), ale přece jen – pět centimetrů je pět centimetrů. Tohle až se dozví Donald Trump... tak by od něj mohl být rok pokoj.