Mitt Romney v minulých volbách.

Mitt Romney v minulých volbách. Zdroj: Facebook

I Rubio začal více útočit a méně argumentovat.
Donald Trump
Je Donald Trump ve skutečnosti masovým vrahem z hororu?
3
Fotogalerie

Mitt Romney se chystá vyburcovat republikány proti „šarlatánu“ Trumpovi

Obamův sok z roku 2012 a někdejší guvernér Massachusetts Mitt Romney si nepřeje, aby Republikánskou stranu ve volbách reprezentoval Donald Trump. Chystá proto projev, kterým se pokusí republikánské voliče přesvědčit.

„Donald Trump je podvodník a šarlatán,“ pronese prý Romney. Podle útržků chystané řeči a výpovědi několika zasvěcených, jež cituje server The Hill, bude apelovat na republikánské příznivce, aby „učinili tu správnou volbu“ a neposlali proti Hillary Clintonové někoho, kdo obdivuje Vladimira Putina a naopak George W. Bushe označuje za lháře. „Má americkou veřejnost za blbečky. Jeho sliby jsou stejně bezcenné jako titul z Trumpovy univerzity,“ připomněl Romney Trumpovy nedávné online kurzy, které neměly akreditaci a jejichž fungování stále zkoumá soud.

Romney se projevem snaží navázat na slavnou řeč Ronalda Reagana zvanou „čas volby“, kterou v roce 1964 (to zrovna v politice začínal) podpořil před volbami tehdejšího prezidentského kandidáta a o níž se stále učí studenti politologie či veřejné komunikace.

Dosavadní favorit republikánských primárek si z kritiky svého předchůdce moc nedělá.

„Zdá se, že dvakrát neúspěšný kandidát Mitt Romney bude říkat republikánům, jak se nechat zvolit. To není dobrý posel!“ tweetoval, když se o chystané řeči doslechl.

Dnes v noci (českého času) následuje na Fox News další televizní debata čtyř zbývajících kandidátů, další významnou kapitolou primárek bude úterý 15. března, kdy volí několik velkých států.