Gulšekra Bobokulová

Gulšekra Bobokulová Zdroj: The Independent/Twitter

Žena, která uťala hlavu dítěti, se chtěla pomstít Putinovi za Sýrii

Moskvou tuto středu otřásl případ osmatřicetileté ženy, kterou v blízkosti frekventované stanice metra v centru Moskvy zadrželi strážníci s uťatou hlavou teprve čtyřleté holčičky. Věc však začala být ještě závažnější, a to ze dvou důvodů, které vyšly najevo až nyní.

Osmatřicetlietá chůva (původně se mělo za to, že žena je matkou dítěte - to vyvrátilo až další vyšetřování) uvedla, že důvod jejího činu je politika Vladimira Putina v Sýrii. Původem Uzbečka Gulšekra Bobokulová uvedla: “Vykonala jsem pomstu proti těm, kteří prolévají krev,” uvedla podle agentury Reuters. “Putin prolévá krev v Sýrii, letadla nad zemí shazují bomby. Proč je Putin zabíjí? Tamní muslimové chtějí také žít,” uvedla žena.

Bobokulová také uvedla, že se do Sýrie již dříve chtěla vrátit, ovšem neměla na cestu dostatek prsotředků.

Čin, který byl dílem psychicky nemocné ženy (tuto informaci uvedl v den tragédie ruský server pravda.ru), získává nyní i politický rozměr. Mluvčí Kremlu však agentuře Reuters zdůranil, že je na tento čin nutné pohlížet výhradně jako na “čin mentálně chorobné mysli”. Reuters si také všímá, že ruští kriminalisté ihned vyloučili možnost, že by žena byla napojena na nějakou teroristickou síť či byla osamělou atentátnicí. Podle předběžných závěrů zřejmě trpí schizofrenií.

V kontextu výše uvedeného je také zajímavé, jak ruská média o tragédii informovala. Britská televize BBC si všimla, že kromě zprávy na jednom z ruských webů a zveřejněném videu se události vůbec nevěnovaly tamní televize, ačkoliv by si takovou pozornost jistě zasluhovala.