Radost - ilustrační foto

Radost - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Zlomené srdce - ilustrační foto
Fanoušci - ilustrační foto
Svatba - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Život je životu nebezpečný: Radost může poškodit srdce

Na světě je další varování před akcemi ohrožujícími zdraví. Po cigaretách, alkoholu, stresu, obezitě, nebezpečných sportech a bůhvíčím ještě přišlo varování před přílišnou radostí. Radost se tak ocitla vedle takových srdcepoškozujících emocí jako je rozčilení, zármutek a strach, píše BBC.

Švýcarští vědci zkoumali „syndrom zlomeného srdce“, medicínsky takotsubo kardiomyopatii, při které se mění tvar levé srdeční komory a která je ve třech čtvrtinách případů způsobena stresem. Studie curyšské univerzitní nemocnice naznačuje, že situace, při níž člověka bolí na hrudi a nemůže popadnout dech, je v jednom z dvaceti případů způsobena pozitivními emocemi.

Studie publikované v European Heart Journal se zúčastnilo 1750 pacientů a srdeční problémy u některých z nich způsobily mimo jiné následující události: narozeninová oslava, synova svatba, setkání s přítelem po 50 letech, oznámení, že pacientka bude babičkou, výhra oblíbeného rugby týmu, výhra jackpotu v kasinu.

Více případů takotsubo syndromu je mezi ženami po přechodu. Doktorka Jelena Ghadriová vysvětluje význam nového poznatku: „Typický pacient již není ten se srdcebolem, nemoci mohou předcházet i pozitivní emoce.“

Ředitel British Heart Foundation nicméně uklidňuje: „Takotsubo syndrom je vzácný. Je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili, jak mohou emoce dočasně poškodit srdce u několika jedinců, kteří k tomu mají dispozice“.