Britská vlajka a vlajka EU vlají pohromadě, ilustrační foto.

Britská vlajka a vlajka EU vlají pohromadě, ilustrační foto. Zdroj: Dave Kellam, CC BY-SA 2.0

Mapka europreferencí. Zelené odstíny proevropské, čím červenější, tím euroskeptičtější.
Červená stupnice měst jsou euroskeptici, proevropsky naladěná města v zeleném sloupci.
Vlajka euroskeptiků připodobňujících EU k Sovětskému svazu - EUSSR
Není unie jako unie.
4
Fotogalerie

Skotsko a Wales chtějí zůstat v EU, Londýn a zbytek Anglie jsou pořád rozpolceny

Evropa zažije 23. června jedno z nejdůležitějších hlasování posledních let – Britové se budou v referendu rozhodovat, zda zůstanou, či opustí Evropskou unii. Zatím to vypadá na hodně těsný souboj. Dokazuje to i průzkum nadnárodní výzkumné společnosti YouGov, která pomocí internetového dotazníku zjišťovala postoje k EU u více než 80 tisíců lidí ve Velké Británii.

Jak ukázaly výsledky průzkumu YouGov, většina obyvatel Skotska a Walesu si přeje nadále zůstat v Evropské unii. Z 65 milionů obyvatel Spojeného království ale žije ve Skotsku jen 5,4 a ve Walesu 3,1 milionu lidí, takže rozhodovat se bude především v Anglii; i když výsledky na jiných místech celkový stav ovlivní.

V samotné Anglii jsou síly zatím rozloženy poměrně rovnoměrně. Příznivci setrvání i odchodu z EU se přetahují zejména o nerozhodnuté voliče.

Zajímavá je situace v Londýně, kde najdeme vyloženě proevropské části, ale na východě města i hodně euroskeptická místa. Populární londýnský starosta Boris Johnson (Konzervativní strana) je pro odchod z Unie, v čemž jde proti premiérovi a lídrovi konzervativců Davidu Cameronovi, a vede v tomto směru mohutnou kampaň. Uvidíme, zda se mu podaří obyvatele "svého" města přesvědčit.

Euroskeptické části jsou rozesety po celé Anglii. Například na jihovýchodě jsou to Havering, Peterborough a Southend on Sea. Na severu pak Hull, Doncaster či Barnsley. Odpor proti EU průzkum zaznamenal zejména v oblastech s nižšími příjmy, ale existují i bohatší venkovské oblasti, kde Unii „nemusí“. To je zde spíše tradice.

Naopak městské oblasti budou podle všeho volit pro setrvání v Evropské unii. Jsou to i města jako Liverpool, Manchester, York a Bristol.

Únorovou dohodu o ústupcích, kterou vyjednal s EU pro svoji zemi premiér Cameron, považuje za dobrou pouze čtvrtina lidí, více než třetina ji označuje za špatnou, ale až 39 procent Britů tvrdí, že neví, co si má o ní myslet.

Odborníci momentálně odhadují, že stoupenci setrvání Velké Británie v Evropské unii budou mít nakonec v červnu lehkou většinu.