Kauza Kampuschová stále není uzavřená.

Kauza Kampuschová stále není uzavřená. Zdroj: Martin Moravek

Wolfgang Priklopil
Priklopilův dům
Nová kniha
Kampuschová teď pomáhá jiným ženám. Třeba na Srí Lance.
Sklepní vězení
5
Fotogalerie

Zabil únosce Kampuschové jeho dědic? Vyšetřovatelé zpochybňují sebevraždy

Celý svět byl šokován případem rakouské dívky Nataschy Kampuschové, kterou v jejích deseti letech unesl Wolfgang Priklopil a více než osm let ji věznil ve sklepě. Když uprchla, únosce skočil pod vlak. Nebo to tak nebylo? Prokuratura znovu případ otevírá, existují totiž tvrzení, že Priklopil byl zavražděn.

Natascha byla unesena při cestě do školy a Priklopil ji držel ve vězení vybudovaném v suterénu. Její tehdejší osud byl také zpracován ve filmu 3096 dní: Příběh Nataschy Kampuschové.

Mladé ženě se 23. srpna 2006 podařilo uprchnout. Podle původní oficiální verze to Priklopil (+44) rychle zjistil, a ještě než přijela policie, skočil pod vlak vídeňské rychlodráhy mezi zastávkami Wien Nord a Wien Traisengasse.

Sebevraždu o půl roku později spáchal i policejní plukovník Franz Kröll (59), který měl na starost vyšetřování tohoto ojedinělého případu. Jenže pak údajně narazil na důležitou stopu, načež ho z vyšetřování stáhli. Jako ve filmu pokračoval na vlastní pěst, ale pak zemřel. I proto existují o jeho sebevraždě pochybnosti: experti poukazují na to, že stopy střelného prachu v místnosti, kde byl nalezen, ukazují spíše na obranu před útočníkem než na sebevraždu. Navíc bratr mrtvého kriminalisty pořád tvrdí, že dopis na rozloučenou nemohl napsat on. I grafolog potvrzuje, že to není detektivovo písmo.

Kvůli některým pochybnostem proto státní zastupitelství opět případ vyšetřuje. Bratr Franze Krölla totiž ještě tvrdí, že únosce Priklopil byl zabit dříve, než ho přejel vlak.

„Na bratrově pohřbu jsem se bavil s vysoce postaveným policistou, jeho kolegou,“ cituje Karla Krölla server The Local. „Řekl jsem mu, že tu bylo více důkazů, a pak mě zatkli. Je bizarní, že ač má tolik lidí kolem případu spoustu otázek, jediný zatčený jsem byl já.“

Podle médií by podezření mohlo padnout na nejlepšího Priklopilova přítele Ernsta Holzapfela, který podle některých výpovědí celá léta věděl o věznění Kampuschové. Ten také zdědil veškerý majetek únosce.

A další stopa: svědkyně samotného únosu tvrdila po celou dobu vyšetřování, že únosci školačky byli dva. Jenže její výpověď policie v tomto bodě odmítla – snad proto, že to byla taky jen žačka.