Poláci demonstrovali proti vládě PiSu

Poláci demonstrovali proti vládě PiSu Zdroj: ČTK

Poláci demonstrovali proti vládě PiSu
Poláci demonstrovali proti vládě PiSu
Poláci demonstrovali proti vládě PiSu
Poláci demonstrovali proti vládě PiSu
4
Fotogalerie

Proti polské vládě demonstrovaly ve Varšavě tisíce lidí

Změny v Polsku, s nimiž začala nová garnitura konzervativců ze strany Právo a spravedlnost, nenechávají Poláky chladné. Tisíce lidí se dnes sešly ve Varšavě, aby daly najevo svůj nesouhlas s vládní politikou. 

Někteří demonstranti nesli plakáty někdejšího bojovníka proti komunistickému režimu Lecha Walesy, jehož pověst se podle nich nynější vláda snaží poškodit falešnými obviněními.

Protestující nesli například hesla "Budeme bránit demokracii!" či "Lech Walesa!". Demonstraci zorganizoval Výbor na obranu demokracie, který se zformoval loni v listopadu poté, co parlamentní volby vyhrála strana Právo a spravedlnost (PiS). Ta od té doby přijala několik zákonů, jimiž si podle opozice upevňuje moc v soudnictví a médiích. Chování vlády vzbudilo pozornost i Evropské komise, která v polovině ledna rozhodla, že bude sledovat stav právního státu v Polsku.

"Chceme svobodné a otevřené Polsko...Polsko, v němž bude prostor pro všechny," řekl předseda výboru Mateusz Kijowski. Ten také přečetl vzkaz od někdejšího odborového předáka a pozdějšího prezidenta Walesy, který v něm popřel, že by kdy spolupracoval s tajnou policií komunistického režimu. Podle něj byly příslušné dokumenty, o nichž před pár dny informovala média, zfalšovány.

"Přišli jsme sem, abychom bránili symbol polské historie proti nenávisti," prohlásil na shromáždění šéf opoziční Občanské platformy Grzegorz Schetyna. Walesa měl údajně spolupracovat se Státní bezpečností v 70. letech ještě před tím, než založil hnutí Solidarita, jež přispělo ke svržení komunistického režimu. Prezidentem Polska byl Walesa od prosince 1990 do prosince 1995.