Dnešní situace na řeckém ostrově Lesbos: Další uprchlíci ze Sýrie

Dnešní situace na řeckém ostrově Lesbos: Další uprchlíci ze Sýrie Zdroj: ČTK/AP/Kostas Tsironis

Řeckem právě prochází na 25 000 migrantů, směřují do nitra Evropy

Podle německé DPA směřuje do Německa až 25 000 nových uprchlíků a migrantů. Německá média pečlivě sledují řecké analýzy, a dnes ráno dospěly na základě pečlivé analýzy k uvedenému číslu. Migranti směřují na z Řecka na sever i přes to, že část hranic je už utavřená.

Například u hranic s Makedonií, které jsou nyní uzavřené, čeká přes 5000 lidí. Tábory pro uprchlíky a registrační střediska (tak zvané hotspoty) na ostrovech v Egejském moři jsou přeplněné, uvedla televizní stanice Skai. Kvůli přetlaku běženců se zpomalil i provoz trajektů, které převážejí migranty z ostrovů na pevninu.

Celé průvody uprchlíků nyní míří na sever Řecka, vidět jsou například na dálnici spojující Atény se Soluní. Poblíž této dopravní tepny v noci na dnešek velký počet migrantů přespával pod širým nebem, uvedla DPA. Běženci nocují i v aténských parcích a v přístavu Pireus. Tam dnes ráno dorazil trajekt, který řivezl 440 lidí z ostrovů Lesbos a Chios.

 

Řecká vláda ale kvůli usměrnění počtu migrantů připlovajících na pevninu požádala dopravní společnosti, aby dočasně zastavily nebo zpomalily své trajektové spoje z Egejského moře, uvedl deník Kathimerini. Mnohé trajekty tak nyní kotví v přístavech.

 

Informaci o 25.000 migrantů, kteří v důsledku omezení zavedených na hranicích balkánských zemí uvízli v Řecku, tamní úřady zveřejnily v pátek. Atény v této souvislosti požádaly Evropskou unii o nouzovou pomoc ve výši 450 milionů eur (12,2 miliardy Kč) na zajištění 100.000 uprchlíků v průběhu příštích šesti měsíců.