Měření dětí s podezřením na mikrocefalii, Brazílie - ilustrační foto

Měření dětí s podezřením na mikrocefalii, Brazílie - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček s primářkou nemocnice na Bulovce Hanou Roháčovou
Postřik proti komárům v Brazílii
Měření dětí s podezřením na mikrocefalii, Brazílie - ilustrační foto
3
Fotogalerie

V Česku jsou první případy viru zika

V tuzemsku se objevily první dva případy viru zika. Jde o muže a ženu, kteří se zhruba před dvěma týdny vrátili z dovolené v rizikové oblasti. Muž pobýval na Martiniku, žena v Dominikánské republice. Žena není těhotná, takže nehrozí nebezpečí pro plod. Oba měli chřipkové příznaky a vyrážku, léčí se ambulantně. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to dnes řekl novinářům. Zdůraznil, že nejde o šíření infekce v Česku.

Osmapadesátiletý muž a devětačtyřicetiletá žena navštívili ambulanci pražské Nemocnice Na Bulovce. "Byli vyšetřeni a byl laboratorně potvrzen virus zika. Nicméně vzhledem k dobrému klinickému stavu nemocných bylo rozhodnuto o ambulantním léčení," řekl Němeček.

Virus se spojuje s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem v Latinské Americe. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Virus přenáší komár, který v Česku nežije. Nemoc se podobá chřipce, lék na ni není. Mezi lidmi se šíří zřejmě z matky na plod, možná i pohlavním stykem. Nemocné není nutno izolovat v bioboxech, pokud nemají komplikace, stačí jim léčba tlumící obtíže.

"Jde o zavlečené onemocnění z oněch oblastí, kam jsme nedoporučovali našim občanům cestovat," uvedl ministr. Připomněl, že tento virus je nebezpečný pouze v těhotenství. "Pokud nejste těhotnou ženou nebo neplánujete těhotenství, tak se v podstatě projevuje jako chřipka," doplnil. Muži bude doporučeno, aby půl roku po onemocnění neměl nechráněný pohlavní styk. Dotaz bude vznesen i na to, zda jeho případná partnerka není těhotná. Po prodělané nemoci nebyly popsány žádné komplikace, u ženy tedy žádná další opatření po vyléčení nutná nebudou.

Bulovka eviduje podle primářky Hany Roháčové už více podezření na nákazu virem zika, testy ji potvrdily až u těchto dvou případů. Zájemců o testy přibývá, je víc i těch, kteří se radí o nebezpečích před cestou do rizikových zemí. Testy provádí národní referenční laboratoř v Ostravě, která má k dispozici potřebné vybavení.  

Virus byl poprvé zaznamenán již v roce 1947 v Ugandě, aktuální nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Později se rozšířila do dalších latinskoamerických zemí a následně i do Evropy. Všichni pacienti se ale nakazili v Latinské Americe.

U novorozenců v Brazílii již bylo odhaleno 4690 případů mikrocefalie, tedy nedostatečného vývoje mozku, na kterou více než 40 dětí zemřelo. Před vypuknutím šíření nákazy virem zika se přitom ročně objevovalo v průměru 163 případů mikrocefalie.

Profesor Pavel Calda z gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice ale v článku na webu www.actualgyn.com uvedl, že prudký nárůst počtu případů mohl být částečně způsoben tím, že i dřív se takové děti rodily, nevedla se ale důkladná evidence. Naopak po zveřejnění hrozby se sleduje obvod hlavy u každého novorozence, nejsou přitom stanoveny parametry, jaké děti do postižené skupiny zařazovat. Lékaři také upozorňují, že poškození mozku lidských plodů v souvislosti s virem zika nebyla dosud potvrzena klinickou studií.