Bolivijský prezident Evo Morales

Bolivijský prezident Evo Morales Zdroj: Cancillería Ecuador (CC BY-SA 2.0)

Protesty proti Madurovi.
Rafael Correa
Odkaz Huga Cháveze pořád žije. Jeho nástupce Maduro u brazilské kolegyně Rousseffové.
3
Fotogalerie

Soumrak levicových jihoamerických populistů?

„Třikrát a dost,“ potvrdili Bolivijci v nedělním referendu, a zarazili tak snahy současného prezidenta Eva Moralese kandidovat na post hlavy státu počtvrté v řadě. Jeho venezuelskému protějšku Nicolási Madurovi se zase nedaří bojovat s ekonomickou krizí, která je vůbec nejhorší za posledních sedmdesát let. Spolu s poklesem ceny ropy, na který se váže snížení veřejných výdajů, upadá i popularita ekvádorského prezidenta Rafaela Correy. Zdá se, že levicoví jihoameričtí populisté zažívají krušné časy. A k tomu virus zika.

Případ Morales: „Nemám co skrývat“

Rozhodnutí bolivijské veřejnosti o tom, jestli změnou ústavy umožní Evu Moralesovi kandidovat na prezidenta počtvrté v řadě, bylo těsné. 53 % Bolivijců se postavilo proti, 47% pro. Přesto nedělní lidové hlasování znamená konec aspirací bývalého pěstitele koky a vůbec prvního domorodého prezidenta země na prodloužení jeho vlády. Alespoň prozatím.

Bolivijce nepochybně ovlivnila nařčení z korupce, kterým Morales v současné době čelí. Jeho oponenti ho obvinili ze zneužívání vlivu ve prospěch čínské stavební společnosti CAMS. Firma, v níž na významném postu figuruje Moralesova expřítelkyně, získala v nedávné době mnohamilionové státní zakázky. Morales veškerá nařčení odmítl. Ve snaze přesvědčit veřejnost o své nevině dokonce v půli ledna předstoupil před novináře s oznámením o záměru založit komisi k prošetření celé kauzy. „Nemáme co skrývat,“ nechal se slyšet. Většina Bolivijců tomu ale zjevně nevěří.

Nicolás Maduro: Jed do žil Venezuelanům

Venezuela prochází jednou z nejtěžších ekonomických krizí. Inflace v zemi je vůbec nejvyšší na světě (za loňský rok dosáhla 150 procent), hrubý domácí produkt poklesl jen v poslední třetině loňského roku o sedm procent, nedostává se základních potravin ani léků, bují černý trh. Do toho setrvale klesá cena ropy, komodity, která představuje 96 procent příjmů státního rozpočtu.

V půli ledna vydal prezident Nicolás Maduro dekret o ekonomické nouzi. Základem dokumentu je zvýšení pravomocí vlády. Ta může napříště například disponovat státními financemi na výdaje, které nejsou součástí státního rozpočtu. Opozice dekret podrobila ostré kritice, jeden z jejích představitelů, Henrique Capriles, ho dokonce označil za „jed do žil Venezuelanům“. Odpůrci poukazovali také na skutečnost, že Nicolás Maduro obešel parlament, který normálně dekrety musí schvalovat.

Naopak souhlasně se alespoň část opozice postavila k Madurovu zatím poslednímu kroku – v minulém týdnu se rozhodl sáhnout na dvacet let hájené dotované ceny benzínu. Zatímco podle některých politiků bylo opatření nezbytné, jiní poukazují na pravděpodobný negativní dopad zvýšení ceny na příjmy obyčejných Venezuelanů, kteří mají už tak velké existenční potíže.

Rafael Correa: Prezidentem navždy?

Klesající ceny ropy komplikují život a snižují popularitu i ekvádorskému prezidentu Rafaelu Correovi. Také on byl nucen v jejich důsledku přiškrtit veřejné výdaje. Pouliční protesty si vysloužil vládní návrh zavést dědickou daň ve výši 77,5 %. V kroku navíc řada Ekvádorců viděla diktátorský styl vládnutí. Upevnit židli, která se pod prezidentem začala povážlivě houpat, pomohlo Correovi Národní shromáždění - na sklonku loňského roku přijalo celkem 15 ústavních změn. Kromě jiného odstranilo i časové omezení prezidentského funkčního období. Tváří v tvář klesající popularitě Correa sice ohlásil, že ve volbách v roce 2017 kandidovat nehodlá, kdyby ale změnil názor, cestu má volnou.

Jako kdyby korupční skandály a pokles ceny ropy nestačily, od loňského roku sužuje Jižní Ameriku virus zika. Zvláště pro Venezuelu, která byla už před propuknutím viru na pokraji kolapsu, může být nemoc téměř hřebíčkem do rakve. „Co zažíváme, je hrozné,“ shrnuje padesátiletá Venezuelanka Carla Natera. Jak si s tímhle problémem poradí Maduro, je otázka. Každopádně v tomhle boji mu asi žádný dekret nepomůže.