Norwegian zve premiéra Rasmussena na palubu jednoho ze svých letadel.

Norwegian zve premiéra Rasmussena na palubu jednoho ze svých letadel. Zdroj: norwegian air

Dánský premiér je terčem kritiky za zahraniční cestu. Protože letěl nízkonákladově

Dánský premiér Lars Rasmussen má podle českých měřítek velmi zvláštní problém - není kritizován, jako jiní politici, za to, že jezdí na drahé exkluzivní dovolené, nebo že využívá letadla oligarchů, ale že si "dovolil" zaletět do jižního Španělska jedním z nejlevnějších spojů. Kuriozní případ ale paradoxně souvisí s nesmírně nákladným dánských sociálním systémem, ve kterém se utrácejí obrovské peníze.
Rasmussen letěl do španělské Malagy s nízkonákladovou společností Ryanair. Když tuto informaci zveřejnil deník Ekstra Bladet, tak jeden levicový poslanec na svém Facebooku napsal, že je to "nechutné!". Sociálnědemokratický zákonodárce Jeppe Bruus pak pro agenturu Ritzau dodal: "Je to velmi špatný signál."
Co ale vlastně vadí na tom, že premiér Rasmussen celkem vzorně šetří peníze občanů? Odpověď zní, že společnost Ryanair je nepřítelem dánské levice a odborů. Podle nich platí málo svým zaměstnancům a jedná v rozporu s dánským sociálním systémem. "Ryanair je přímo proti našemu modelu," tvrdí Henrik Bay-Clausen, který je představitelem odborového sdužení 3F na letišti v Kodani.
Některá dánská města dokonce zakázala lidem, které platí ze svého  rozpočtu, právě s firmou Ryanair létat.

Celou situaci vtipně využila další nízkonákladová společnost, Norwegian. Ta na Facebooku zveřejnila snímek svého letadla s Rasmussenovou tváří na ocase, kde ho zve na palubu svých letadel a nabízí mu v nich wi-fi zdarma.