Asad

Asad Zdroj: profimedia.cz

Asad: Chci, aby si mě lidé pamatovali jako zachránce Sýrie

Syrský prezident Bašár Asad dal rozhovor španělskému deníku El País. V rozhovoru pro něj hájil všechna svá rozhodnutí a uvedl, že by rád, aby si jej všichni pamatovali jako zachránce Sýrie.

“Za deset let mohu zachránit Sýrii. To však neznamená, že chci být prezidentem další dekádu,” uvedl Asad pro El País. “Pokud mi Syřané dají moc, přijmu tuto odpovědnost. Pokud ne, nemohu dělat vůbec nic,” uvedl dále Asad.

Asad také uvedl, že je ochoten jednat o příměří. Rozhovor pro španělský list vznikal ještě v době, kdy nebylo jasné, jak dopadnou rozhovory o příměří v Ammánu, nyní se však očekává, že jeho slova se změní také v čin - v rozhovoru se stavěl k mírovému řešení vstřícně, otázka je, jaká bude realita.

Asad vládne v Sýrii jakožto de facto neomezená hlava státu již od roku 2000. Jeho vláda byla spojována s určitými nadějemi na liberalizaci a potlačení zavedené strany BAAS. Nejvíce kritiky si vysloužil v roce 2013, když syrská armáda použila proti povstalcům chemické zbraně. Užití těchto zbraní proti civilistům však nebylo prozatím stoprocentně prokázáno.