David Cameron

David Cameron Zdroj: Profimedia.cz

Britská vláda doporučila v EU zůstat. Referendum bude 23. června

Britské referendum o setrvání země v Evropské unii se uskuteční 23. června. Premiér David Cameron to oznámil po dnešní schůzce své vlády. Zároveň řekl, že kabinet Britům doporučuje, aby hlasovali pro další členství země v reformované unii. Cameron dnes kabinet seznámil s dohodou o reformě vztahů Británie se zbytkem Evropské unie, kterou v noci na dnešek přijali účastníci summitu EU v Bruselu.

Dohodu uvítali vedoucí představitelé EU i klíčových členských států. Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že unie neudělala přespříliš ústupků, nicméně dohoda dává Cameronovi možnost vést úspěšnou kampaň ve své vlasti ve prospěch setrvání Británie v EU. Francouzský prezident François Hollande zdůraznil, že přijatá dohoda posiluje postavení Británie v EU a zároveň "nijak neporušuje pravidla" unie.

Britské euroskeptiky ale výsledek Cameronova snažení v Bruselu očividně nenadchl. Důrazně ho odmítl předseda protievropské strany UKIP Nigel Farage, který míní, že jde o "skutečně patetickou dohodu", a vyzval k opuštění EU.

Najevo, že jsou proti setrvání v unii, už dalo i několik ministrů Cameronova kabinetu, včetně premiérova přítele ministra spravedlnosti Michaela Govea. Pro takzvaný brexit (vystoupení Británie z EU) je také přinejmenším pětina poslanců Cameronovy Konzervativní strany. Například David Davis podle zpravodajské stanice BBC řekl, že nadešel čas, aby Británie konečně "vzala svůj osud do vlastních rukou".