Pohled na Viktora Orbána ze Západu je víceméně jednoznačný: autokrat s blízkými vztahy s Putinem, jak naznačuje jedna z mnoha karikatur

Pohled na Viktora Orbána ze Západu je víceméně jednoznačný: autokrat s blízkými vztahy s Putinem, jak naznačuje jedna z mnoha karikatur Zdroj: cgl

Kamarádi, Orbán a Putin, se dohodli na prodeji helikoptér. Unijním sankcím navzdory

Maďarský premiér Viktor Orbán se dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na nákupu vojenské techniky, konkrétně víceúčelových helikoptér typu Mi-8/17. Zprávu dnes přinesly agentury Reuters a ukrajinská Unian.

„Maďarsko je pro normalizaci vztahů Ruska a Evropy,“ uvedl Viktor Orbán při nedávné návštěvě Moskvy. Pomineme-li, jakou konotaci může vyvolat slovo „normalizace“, můžeme konstatovat, že Orbán se spíše sbližuje s Ruskem a oddaluje od Evropy, než že by podporoval zlepšování evropsko-ruských vztahů.

Sbližování v Orbánově podání probíhá například na bázi obchodní spolupráce. I přes sankce, které uvalila na Rusko Evropská unie, se Orbán a Putin dohodli na prodeji 30 víceúčelových vrtulníků ruské výroby. Tyto typy strojů užívají i další země (nejen) Severoatlantické aliance, mezi nimi například Česká republika, Polsko nebo Lotyšsko. Před třemi lety nakoupilo v obdobném počtu například i Polsko.

Podle informací agentury Reuters se bude cena za vrtulníky pohybovat okolo 400 milionů dolarů, v přepočtu tedy zhruba 9,6 miliardy korun. Spolupráce bude však zřejmě dvoustranná, podle Reuters dojednal Putin s Orbánem i energetickou dohodu týkající se dodávek plynu a pomoci výstavby jaderné elektrárny.