Donald Tusk se Cameronovi snaží pomoci.

Donald Tusk se Cameronovi snaží pomoci. Zdroj: Kabinet Donalda Tuska

Cameron si v Praze se Sobotkou notoval. Co v Bruselu?
Angela Merkelová se pře nejen s Visegrádem.
Evropská rada bude řešit i migrační dohody s Tureckem.
3
Fotogalerie

Uniklé dokumenty naznačují, že toho Cameron v Bruselu zas tolik neuhraje

Papíry, které se tak úplně neměly dostat do rukou novinářů, se dostaly do rukou novinářů Guardianu. Z navrhovaných závěrů zasedání Evropské rady lze vyčíst, že snahy britského premiéra vyjednat určité ústupky od EU nebudou tak úspěšné, jak to v minulých dnech vypadalo. A místo přibližování se kompromis zřejmě vzdaluje, konstatuje Guardian.

Když na Cameronovy požadavky písemně odpověděl předseda Evropské rady Donald Tusk, zdálo se, že dokázal návrhy formulovat celkem rozumně – místo ústupků vzpurným Britům z nich udělal nápady, jak stabilizovat a vylepšit celou EU. Ale ani jeho nasazení zřejmě nestačí všem členským zemím a jednání budou ještě tvrdá. Uznal to i Tusk ve včerejší formální pozvánce na summit: „Po konzultacích posledních hodin musím otevřeně konstatovat: pořád není záruka, že dosáhneme dohody. Neshodneme se na několika politických otázkách a jsem si plně vědom, že bude těžké to překonat. A tak vás vybízím, abyste zůstali konstruktivní. Lepší doba pro kompromis už nebude.“

Dá se očekávat, že se dnešní odpolední debaty protáhnou dlouho do noci. Začne se otázkou brexitu, ale večer je na programu migrace. To aby se přes noc státy rozmyslely. Z ranní diplomatické kocoviny má premiéry a prezidenty vytáhnout tradiční britská snídaně, kterou Tusk objednal pro další kolo jednání o britských požadavcích. A je dokonce možné, že se summit protáhne až do víkendu. „Je chuť to dotáhnout a dát tomu tolik času, kolik bude potřeba,“ vyslovil se pro Guardian jeden diplomat. „Mým cílem je mít dohodu tento týden,“ prohlašuje Tusk.

Jde o čtyři oblasti: potvrzení „vícerychlostní Evropy“, záruky pro země mimo eurozónu, omezení sociálních příspěvků pro občany jiných zemí EU a boj s byrokratickými překážkami. Jen čtvrtý bod není problematický, o ostatní se země ještě přou. A Cameron také žádá nějakou formální záruku, jež přečká i změny vlád v jednotlivých zemích. Změny zakládajících smluv se totiž jen tak dělat nebudou. Sporné dohody v navrhovaných závěrech jednání jsou, ale pouze v závorkách – protože se ví, že o nich zatím nepanuje shoda. Kolik nakonec zmizí závorek a kolik celých vět?