Autem roku v Česku je Škoda Superb

Autem roku v Česku je Škoda Superb Zdroj: ČTK/Fluger René

Autem roku 2016 v Česku se stala Škoda Superb

Titul Auto roku 2016 v ČR získala Škoda Superb třetí generace. V hlasování odborné poroty vůz zvítězil před Opelem Astra, Subaru Levorg, Volvem XC90 a Fordem Mustang. ČTK to sdělili organizátoři soutěže. Vyhlašovateli 22. ročníku ankety byly Klub motoristických novinářů a Klub motoristických publicistů ve spolupráci se Svazem dovozců automobilů a Sdružením automobilového průmyslu. Minulý rok vyhrála Škoda Fabia.

Porota, složená z 35 odborných motoristických novinářů, volila z celkem 30 nominovaných novinek na českém trhu. Škoda Superb třetí generace přišla na trh loni v červnu.

Vedle českého auta roku se vůz dostal mezi finalisty prestižních anket Car of the Year (COTY) a World Car of the Year 2016 (WCOTY). Vítěz evropské soutěže COTY bude oznámen před zahájením ženevského autosalonu 29. února, titul World Car of the Year bude udělen v dubnu v New Yorku.

Čtyři z kandidátů se zároveň prosadili i v hlasování veřejnosti, které se uskutečnilo v pěti kategoriích na stránkách www.autoroku.cz. V nižší střední třídě uspěl Opel Astra, ve střední a vyšší třídě Škoda Superb, mezi terénními a velkoprostorovými automobily se největší přízni těšilo Volvo XC90 a nejoblíbenějším "sporťákem" je Ford Mustang. V segmentu městských vozů pak triumfovala Mazda CX-3.

Vyhlášeny byly rovněž dvě speciální kategorie. Technickou inovací roku 2016 v České republice je protikolizní technologie EyeSight, použitá ve voze Subaru Outback. Ekologickým autem roku 2016 se stal hybridní Volkswagen Golf GTE.