Předseda Evropské rady Donald Tusk jedná s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem dnes ve vile Maximos v Athénách

Předseda Evropské rady Donald Tusk jedná s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem dnes ve vile Maximos v Athénách Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Ostrově Lesbos
Přes řecké ostrovy přišli do Evropy skoro všichni "letošní" běženci.
Uprchlíci v Řecku
Další imigranti dorazili do Řecka
5
Fotogalerie

Podle Tuska vyloučení Řecka ze Schengenu migrační problém neřeší

Předseda Evropské rady Donald Tusk se dnes v Aténách důrazně vyslovil proti vylučování Řecka ze schengenského prostoru volného pohybu. Tímto opatřením pohrozila Řekům Evropská unie minulý týden, pokud do tří měsíců neodstraní nedostatky ve zvládání přílivu migrantů na námořní hranici s Tureckem.

"Migrační krize, jejímiž svědky jsme, testuje naši unii až na samé její hranice. A Řecko je jednou z nejpostiženějších zemí... Řecko nezpůsobilo tuto krizi, ani Evropa," řekl Tusk na tiskové konferenci po jednání s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem.

"Všem, kteří mluví o vyloučení Řecka ze schengenského prostoru a myslí si, že je to řešení migrační krize, říkám: Ne není. Zcela jasně říkám, že vyloučení Řecka ze Schengenu neřeší žádný z našich problémů. Neukončí válku v Sýrii. Evropa nepřestane být přitažlivá pro migranty," prohlásil.

Předseda Evropské rady zopakoval, že je především nezbytné zlepšit ochranu vnějších hranic Evropské unie, a to nejen v Řecku. "Toto vyžaduje větší úsilí Řecka, ale také větší podporu od partnerů v EU," zdůraznil.

Evropská unie dala minulý týden v pátek Řecku tři měsíce na splnění 50 doporučení k vyřešení vážných nedostatků ve zvládání přílivu imigrantů na jeho námořní hranici s Tureckem. Pokud Atény nebudou do vypršení ultimáta dostatečně realizovat unijní doporučení, může Evropská komise navrhnout obnovení hraničních kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru volného pohybu, jež by znamenaly faktickou izolaci Řecka, a to na dobu až dvou let.

Podle Tsiprase je jeho země doteď vystavena ohledně migrační krize "nerovnoměrné zátěži", které Atény čelí "s vysokými náklady, ale lidsky, při respektování evropských hodnot".

Řecký premiér poznamenal, že v Evropě dominují nyní dvě představy o budoucnosti kontinentu: proevropský přístup, který zastává i Řecko, a protievropský přístup, podle kterého lze problémy řešit individuálně. Odkázal přitom na země, které neváhaly v poslední době útočit i na Řecko návrhy na uzavření hranic a budování zdí mezi jednotlivými evropskými zeměmi. "Jsme přesvědčen, že tento přístup povede Evropu do slepé uličky," řekl Tsipras podle řeckého listu Ethnos.

Neadresně tak zřejmě hovořil o státech visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které přišly s iniciativou uzavřít hranici mezi Makedonií a Řeckem kvůli tomu, že Atény nejsou s to zastavit proud blízkovýchodních uprchlíků mířících do Evropy z Turecka přes řecké ostrovy.