IKEA to s daněmi umí.

IKEA to s daněmi umí. Zdroj: Kirakiraouji (CC BY-SA 3.0)

Brusel prověřuje, zda IKEA utíká před daněmi do Lichtenštejnska

Evropská komise přezkoumá obvinění, podle kterého se švédský prodejce nábytku IKEA pomocí umělého snižování daňového základu vyhýbá placení daní. Firma tak údajně v uplynulých šesti letech připravila daňové úřady v Evropské unii o minimálně miliardu eur (27 miliard Kč).

Podle studie, kterou zveřejnila frakce zelených v Evropském parlamentu, se švédská firma vyhýbá placení daní tím, že využívá mezer v daňových pravidlech některých evropských zemí. Peníze před daňovými úřady prý ukrývá například tak, že část příjmů ze svých prodejen přesunuje prostřednictvím nizozemské divize do Lichtenštejnska.

"Komise tuto zprávu a její zjištění zaregistrovala a podrobně je přezkoumá," uvedla mluvčí Evropské komise Vanessa Mocková. IKEA se podle serveru CNN proti obviněním vzneseným ve studii brání. "Platíme daně zcela v souladu s národními i mezinárodními daňovými pravidly," uvedla firma.

Podle agentury Bloomberg je přesunování zisků s cílem snížit daňovou zátěž běžnou praxí nadnárodních společností působících v Evropě. Evropská komise koncem ledna představila soubor návrhů, které mají členským zemím EU usnadnit boj s daňovými úniky v nadnárodních firmách.

Společnost IKEA je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě. V České republice provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.