Robert Fico

Robert Fico Zdroj: čtk

Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.
Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.
Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.
Tábor Bělá-Jezová na podzim.
Tábor Bělá-Jezová na podzim.
10
Fotogalerie

Fico: Slovensko si nenechá diktovat, aby přijalo uprchlíky

Slovensko si nikdy na základě diktátu nenaveze na své území žádné migranty. V diskuzním pořadu televizní stanice TA3 to dnes uvedl předseda slovenské vlády Robert Fico. Reagoval tak na údajný diplomatický protest Německa v souvislosti s pondělním mimořádným summitem zemí visegrádské skupiny (V4) s Makedonií a Bulharskem v Praze, na kterém budou státníci jednat i o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem.

"Nepotřebujeme ghetta s jiným náboženstvím a kulturou. Tito lidé se neumí normálně integrovat a budou potom dělat problémy, jako v Německu a v Bruselu," prohlásil slovenský premiér podle agentury TASR. Za demarší, tedy diplomatickým zákrokem Berlína, o němž Fico hovořil, vidí nervozitu Německa.

Německo si prý kvůli pondělnímu summitu stěžovalo na slovenském ministerstvu zahraničí. Podobně se i německý velvyslanec v ČR obrátil na státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu s dotazy ohledně cílů a obsahu pondělního jednání. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek však nevnímá dotazy Německa na pondělní jednání V4 o běžencích jako stížnosti, ale jako vysvětlování nejasností a hledání společného přístupu.

Fico dnes zdůraznil, že Slovensko nestojí za rozpadem zemí, odkud uprchlíci přicházejí a ani utečence nepozvalo. Zopakoval, že Bratislava odmítá jakékoli kvóty na uprchlíky.

Slovensko je podle Fica přesvědčené o tom, že Řecko absolutně selhalo při ochraně schengenských hranic. "K nám do prostoru se denně valí tisíce lidí bez kontroly a ohrožují nás. To je největší riziko, které může zastavit hospodářský růst v celé EU. Když se začnou zavírat hranice, budou hraniční kontroly, omezí se svoboda pohybu osob a zboží a bude to mít obrovský vliv na hospodářský růst. Proto nám tak záleží na tom, abychom zastavili příval migrantů," citovala Fica agentura TASR.

Šéf slovenské vlády a předseda strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) se proti uprchlíkům ohradil již několikrát. Za jeho výroky ho opakovaně kritizovala opozice a část médií, podle kterých premiér zneužívá téma v nynější kampani před březnovými parlamentními volbami.