Vlci

Vlci Zdroj: Ronnie Macdonald (CC BY 2.0)

Jak tančit s vlky. Němci vyčlenili milióny na to, aby se lidé naučili žít se šelmami

Je vidět, že ve Spolkové republice mají pořád na všechno peněz dost. Podle Německé tiskové agentury (DPA) vzbudil u mnohých Němců úzkost fakt, že v zemi žije 80 vlků a tato zvířata někdy zabíjejí hospodářská zvířata. Ministryně pro životní prostředí Barbara Hendricksová proto ve středu vyčlenila 425 tisíc eur na poradenství a program, který má naučit žít lidi s vlky.

Vlci jsou v Německu chránění a nesmí se lovit. Však trvalo mnoho let, než se vůbec do země vrátili. „Je to důvod k oslavě, ale současně je to velká výzva, protože musíme zajistit harmonické soužití lidí s vlky,“ řekla ministryně Hendricksová.

Do volné přírody se vlci začali v Německu vracet před 15 lety a dnes je jich podle sčítání kolem osmdesáti. Lidé si však myslí, že jich je daleko více, protože někdy si je pletou se zdivočelými psy.

A pokud jde o Barbaru Hendricksovou, její funkce zní téměř fantasticky – sociálně demokratická politička je spolkovou ministryní pro životní prostředí, ochranu přírody, stavebnictví a bezpečnost reaktorů. V lednu 2014 v rozhovoru pro média přiznala, že žije se ženou, a podle berlínského listu Der Tagesspiegel se tím stala vůbec první spolkovou ministryní, jež se veřejně přihlásila k lesbické orientaci.