Martina Hingisová

Martina Hingisová Zdroj: profimedia.cz

Belinda Bencic, na Slovensku Benčičová
Timea Bacsinszky
Viktorija Golubic
Švýcarský tým stojí a padá s dětmi uprchlíků
Petra Kvitová
7
Fotogalerie

V týmu Švýcarska jsou jen potomci uprchlíků. I z Československa. Kvitovou a spol. čeká pikantní bitva

V Evropě zuří uprchlická krize, ale přesuny obyvatelstva na kontinentu nebyly ničím neobvyklým ani v minulosti. Sami to poznáme při semifinále tenisového Fed Cupu v polovině dubna, kdy úspěšné české tenistky narazí na tým Švýcarska. A v něm mohou hrát (pokud to bude stejné jako o víkendu při zápase s Německem) jen potomci uprchlíků, navíc také z někdejšího komunistického Československa.

Martinu Hingisovou, které je sice jen 35 let, ale už je tenisovou legendou, není potřeba moc představovat. V současnosti nejlepší světová hráčka čtyřhry se narodila ve východoslovenských Košicích české matce a otci, který má slovensko-maďarský původ. Dětství prožila Hingisová v Rožnově pod Radhoštěm, a když ji bylo 7 let, emigrovala s ní matka do švýcarského Trübbachu. Martina získala švýcarské občanství při obvyklém procesu naturalizace.

Její kolegyně z reprezentace a dnes jedna z nejlepších tenistek světa (podle žebříčku WTA je 11. hráčkou světa) Belinda Bencic se narodila ve švýcarském Wollerau, ale její rodiče jsou Slováci. Otec emigroval v pěti letech s rodiči z komunistického Československa v nechvalně známém roce 1968. Zajímavé je, že na tenisovém růstu Benčičové (tak ji píší na Slovensku) se podílela i Melanie Molitorová, a to je česká matka Hingisové.

Další členkou švýcarského týmu bývá Timea Bacsinszky, která se narodila ve švýcarském Lausanne, ale její tatínek je Maďar z rumunského Sedmihradska a maminka zubařka z Maďarska.

A čtvrtou hráčkou je Viktorija Golubic. Její matka pochází ze Srbska a otec z Chorvatska. Švýcarsko se na semifinále Fed Cupu moc těší, protože v něm hrálo naposledy v roce 1998. Hrát se bude 16. a 17. dubna a místo se ještě vybírá. Bude to Ženeva, Lucern, nebo St. Gallen.

Fed Cup v novém. Kdo postoupí z kvalifikace přímo do finále v Budapešti? >>>