Dnešní situace na řeckém ostrově Lesbos: Další uprchlíci ze Sýrie

Dnešní situace na řeckém ostrově Lesbos: Další uprchlíci ze Sýrie Zdroj: ČTK/AP/Kostas Tsironis

BBC si posvítila na Lotyšsko v kauze uprchlických kvót a je to smutný pohled

Lotyšské úřady vymyslely, jak splnit požadavky Evropské unie a současně se vyhnout přesídlení uprchlíků. V zemi vytvořily takové podmínky, že v ní sotva nějací uprchlíci zůstanou, a to i kdyby si to velice přáli, upozornila stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Lotyšsko mělo podle unijních kvót přijmout 531 uprchlíků; dosud jich dorazilo šest.

Negativní postoj k případnému zvýšení tohoto počtu zařadili politici, kteří vytvořili novou vládu, přímo do vládního programu. Reagovali tak zjevně na postoj veřejnosti. Proti přijetí běženců se v jednom průzkumu vyslovily skoro čtyři pětiny Lotyšů a za posledních šest měsíců se v Rize konalo šest demonstrací proti migrantům.

Mezitím se pracovníci ministerstva vnitra vydali na jih Evropy, aby zaplnili stávající kvótu uchazeči splňujícími kritéria. Následně ale náměstkyně ministra vnitra Ilza Petersoneová-Godmanisová ohlásila, že se nenašel jediný zájemce. Problém prý tkví v tom, že většina uprchlíků míří tam, kde už má příbuzné, a to není případ Lotyšska, ani jiných pobaltských států.

Až před pár dny vyšlo najevo, že do Lotyšska přece jen dorazily dvě rodiny uprchlíků, z Eritreje a Sýrie, dohromady šest lidí. Protestovat vzápětí vyrazily tři stovky odpůrců.

Experti se podle BBC domnívají, že tyto uprchlické rodiny v Lotyšsku dlouho nevydrží. Sociální dávky jsou totiž příliš skromné a stěží najdou práci, protože místní zákony vyžadují znalost státního jazyka.

K ubytování v uprchlickém táboře dostanou 2,15 eura (asi 58 Kč) na den na stravu a další výdaje. Během tří až šesti měsíců v táboře se uprchlík může na státní náklady učit lotyšsky. To ovšem nemusí stačit.

Znalost státního jazyka na minimální úrovni zákon žádá od zemědělských dělníků, pastevců, uklízeček a metařů. Od číšníků či kadeřnic vyžaduje už střední stupeň znalostí a ten nejvyšší musí splňovat manažeři. V případě neznalosti hrozí pokuta, a to i zaměstnavateli.

Uprchlík pokračující ve studiu může doufat v podporu v nezaměstnanosti, ale tu vláda snížila na 139 eur měsíčně; ostatní členové rodiny mohou dostávat po 97 eurech. Za pronájem garsonky v Rize zaplatí nejméně 150 eur a za bydlení další stovku. V Rize sice tak chudá rodina dostane dodatečný příspěvek, ale i tak bude mít velice nízký příjem.

"Udělalo se vše pro to, aby (uprchlíci) odjeli pryč. Je jasné, že jde o neživotaschopný systém," řekl BBC poslanec a ochránce lidských práv Boris Cilevič. Nacionalisté si naopak snížení sociálních dávek pochvalují. "Teď žádný migrant do Lotyšska nebude chtít!" prohlásil poslanec Janis Dombrava.