Do Norska se prchá hodně přes Rusko.

Do Norska se prchá hodně přes Rusko. Zdroj: Profimedia.cz

Kauzy českých rodičů hadr. Norská sociálka musí řešit vdané uprchlické děti

Úřady sociální péče v Norsku to schytávají nejen od Čechů za odebírání dětí. Ale teď mají důležitější věci na práci, a podstatně složitější. Mezi uprchlíky, kteří přišli minulý rok do země, je i 61 ženatých či vdaných dětí. Přitom deseti z nich nebylo v době podání žádosti o azyl ani 16 let, což je v Norsku požadovaný legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku (u nás je to 15 let).

Jak oznámila norská televize NRK, nejvíce úřady šokoval případ dívky, které je pouhých 11 let a už je vdaná. Další složitou kauzou je manželství čtrnáctileté těhotné dívky, která překročila hranici ve Storskogu loni v listopadu společně se svým manželem. Mají spolu už miminko, kterému bylo v době příchodu 18 měsíců. Muži je 23 let a podle norských zákonů tak porušil hned několik zákonů. Páru bylo proto zatím nařízeno žít odděleně a muže vyšetřuje policie.

Většina ženatých a vdaných nezletilých uprchlíků je podle norských imigračních úřadů ze Sýrie, Afghánistán a Iráku. Jenže i tam by se často jednalo o porušení zákonů. V Afghánistánu mohou dívky oficiálně vstupovat do manželství od 16 let, v Sýrii a Iráku stejně jako u nás od 18 let. V mnoha muslimských státech se to ale nedodržuje a zejména na chudém venkově jsou dívky provdávány už od 10 let.

Norské úřady hovoří o tom, že pokud by podobní lidé měli dostat azyl, budou muset dodržovat místní zákony a nebudou tedy moci žít do určeného věku v manželství. Někteří uprchlíci se ale odkazují na své místní tradice. Jak bude tato situace vyřešena, není zatím známo.