Země je prý ze dvou planet (ilustrační obrázek).

Země je prý ze dvou planet (ilustrační obrázek). Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Nová teorie: Země je vlastně ze dvou kusů. Při srážce dvou planet se odštěpil i Měsíc

Zcela novou teorii, jak vznikla planeta Země a Měsíc, představili vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles. Podle nich se před 4,5 miliardy let srazila mladá Země s planetou Theia tak tvrdě, že z dvou planet vznikla jedna, ale u nárazu se odlomila menší část, z níž vznikl Měsíc. Informoval o tom prestižní americký vědecký časopis Science.

Pokud by byla tato teorie pravdivá, změnilo by to zcela pohled na vznik naší planety. Podle vědců došlo ke srážce zhruba v době, kdy byla Země 100 miliónů let stará, tedy v podstatě ještě v plenkách.

Američtí vědci pod vedením Edwarda Younga se také domnívají, že právě kvůli tomu lze najít podobné horniny na Měsíci a Zemi. Porovnali například složení sedmi hornin, které na Zemi dopravily z Měsíce mise Apollo, s vulkanickými horninami z tichomořské Havaje a z Arizony. Výsledky ukazují, že mají stejné složení.

„U izotopů kyslíku nevidíme žádný rozdíl mezi Zemí a Měsícem,“ tvrdí Edward Young. Výzkum na Kalifornské univerzitě pokračuje, takže se brzy možná dočkáme dalších převratných zjištění.