Velký bazar v Istanbulu

Velký bazar v Istanbulu Zdroj: ČTK/ABACA/Piovanotto Marco

Velký bazar v Istanbulu projde rekonstrukcí
Kavárna ve Velkém bazaru
Velký bazar v Istanbulu
3
Fotogalerie

Točil se tam James Bond i Argo, teď projde Velký bazar v Istanbulu rekonstrukcí

Jednu z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí světa - Velký bazar v tureckém Istanbulu - čeká rekonstrukce. Podle starosty istanbulské čtvrti Fatih, v níž se tento krytý komplex asi čtyř a půl tisíce obchodů nachází, mohou opravy trvat až deset let a vyjdou na zhruba 55 milionů dolarů (asi 1,36 miliardy korun).

Zastřešený labyrint šedesátky uliček, který navštíví denně kolem 300.000 lidí, se začal budovat ve druhé polovině 15. století v tehdejší Konstantinopoli (dnešní Istanbul). Dokončen byl kolem roku 1730 a patří tak k nejstarším a největším krytým tržnicím na světě.

O naléhavé potřebě rekonstrukce Velkého bazaru (v turečtině též Kapaliçarşi, Krytý bazar) se hovoří už několik let, zahájení prací ale komplikovaly spory o financování projektu.

Přes devadesát procent prostor totiž patří jednotlivým obchodníkům, zbytek vlastní Asociace Velkého bazaru. Devadesát procent nákladů na rekonstrukci by tak zřejmě měli nést obchodníci, zbytek zaplatí místní radnice.

Prostory Velkého bazaru výrazně poničili i samotní majitelé obchodů svévolnými ilegálními úpravami. Někteří dokonce odstranili celé zdi, aby získali více místa pro své zboží. Střecha utrpěla mimo jiné pod tíhou klimatizací, satelitů a nádrží s vodou.

Jedinečná stavba neláká jen turisty, ale i filmaře. Točila se v něm například bondovka Skyfall, akční thriller 96 hodin: Odplata či politické drama Argo, všechny z roku 2012.