Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima.

Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima. Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Clintonová těsně ovládla Iowu. Socialistu Sanderse porazila o pár desítek hlasů

Na poslední sečtené hlasy čekala Demokratická strana, aby se dozvěděla, kdo získá nominaci za Iowu. Hillary Clintonová i Bernie Sanders oba nasbírali přes 49 procent hlasů, ale o něco víc nakonec měla bývalá první dáma a ministryně zahraničí.

Takřka nerozhodný výsledek u demokratů znamená, že na závěrečné nominační konferenci bude pro Clintonovou hlasovat 24 iowských delegátů a pro Sanderse 21. Ve stovkách delegátů z celé země se to ztratí, ale pro Sanderse se jedná o významný úspěch: není to tak dlouho, co se Clintonová jevila jako jasná favoritka.

Republikánské primárky zatím spíše překvapivě ovládl Ted Cruz, o čtyři procentní body před Donaldem Trumpem; a skoro stejně jako kontroverzní boháč získal i floridský senátor Marco Rubio. Bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, který ve stranických volebních shromážděních v Iowě v roce 2008 vyhrál, získal tentokrát jenom malou podporu voličů a rozhodl se kampaň o republikánskou prezidentskou nominaci zastavit. Podobný krok se podle Reuters chystá učinit Martin O'Malley z tábora demokratů, který je v Iowě na třetím místě s 0,5 procenta hlasů.