Íránští imámové válejí na Instagramu

Íránští imámové válejí na Instagramu Zdroj: instagram

Íránští imámové válejí na Instagramu
Íránští imámové válejí na Instagramu
Íránští imámové válejí na Instagramu
Íránští imámové válejí na Instagramu
Íránští imámové válejí na Instagramu
5
Fotogalerie

Íránští klerici válejí na Instagramu

Házejí spolu se školačkami míčem na koš nebo od vánočního stromku posílají pozdravy křesťanům. Svět není úplně zvyklý dívat se na takové obrázky íránských kleriků nebo třeba jen na to, jak si chystají čaj. To vše ale na Instagramu najdete.

Technologie proniká všude, a tak se do života duchovních dá nahlédnout prostřednictvím instagramového účtu, který má i díky sociálním médiím téměř 13 tisíc odběratelů. Stránka se jmenuje Talabeh Today. Talabeh znamená studenta semináře náboženských studií, jenž vyznává jednoduše oddaný životní styl. Cílem projektu je vylepšit obraz konzervativních duchovních.

Ačkoli sítě Twitter nebo Facebook jsou zde oficiálně zakázané, Instagram je v Íránu velmi populární, a to jak u mladších, tak i u konzervativnějších částí společnosti. Podle popisu se stránka snaží odrážet věrný a reálný obraz společenského života těchto duchovních. Zareian, dokumentarista a člen hnutí Talabeh, instagramovou aktivitu pro místní noviny komentuje: „Mnoho lidí o nás má špatné vnímání. Věřím, že pokud se snažíme vylíčit duchovní vůdce jako nevinné anděly, lidem to bude připadat neskutečné. Duchovní je jen obyčejným člověkem,“ cituje ho BBC.

U některých fotografií se ale vede diskuse, jestli je vhodné vidět kleriky dělat něco jiného než náboženské povinnosti. Obzvláště, když jsou oblečeni v kněžském obleku. Objevily se i pochybnosti ohledně motivů založení stránky. Jeden z uživatelských komentářů u fotky, kde duchovní s dětmi hraje fotbal, napsal: „Pochází tenhle druh aktu z humanitární povahy či soucitu, nebo je to druh předstírání a ovlivňování lidí?“