Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014.

Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014. Zdroj: Facebook

Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku. Byli nalezeni dnes ve večerních hodinách a nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek, uvedlo 1. února ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti. Snímky jsou převzaté z policejní databáze pohřešovaných osob: zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň.
V kauze Čechů v Libanonu vyvstávají další okolnosti. Na fotografii bratr taxikáře Alí Fajád zadržovaný v Praze
3
Fotogalerie

MZV: Pět Čechů pohřešovaných v Libanonu je na svobodě a v pořádku

Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku. Byli nalezeni dnes ve večerních hodinách a nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek, uvedlo ministerstvo zahraničí (MZV) v tiskové zprávě. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se tak stane v řádu dnů.

"MZV vítá zprávu, že naši občané jsou živí a podle našich informací i v uspokojivém zdravotním stavu. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek instruoval zastupitelský úřad v Bejrútu, aby podnikl veškeré kroky k zajištění co nejrychlejšího návratu těchto českých občanů do vlasti," uvedlo ministerstvo. Bližší informace Černínský palác neposkytl, protože případ nadále vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

"Zpráva ministerstva zahraničí o nalezení pětice Čechů mě potěšila. Jsem rád, že jsou naživu. Nyní musí být dopraveni do České republiky," sdělil ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kdy z Prahy odletí pro pětici Čechů letecký speciál, není zatím jasné. "Předpokládáme, že by to mělo být v co nejkratší době. Neumím teď odhadnout, jestli to bude zítra ráno nebo během zítřejšího dne," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům v ománském Maskatu řekl, že věří v návrat Čechů z Libanonu "v řádu dnů". Podle něj je nutné, aby na palubě leteckého speciálu byli přítomni i policisté z ÚOOZ a psychologové. "Je třeba si uvědomit, že ti čeští občané byli pět měsíců mimo a určitě to vyžaduje přístup odborníků," řekl ministr.

Pět mužů zmizelo loni 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Jde o dva novináře jindřichohradecké televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec; do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny. Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku. Byli nalezeni dnes ve večerních hodinách a nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek, uvedlo 1. února ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti. Snímky jsou převzaté z policejní databáze pohřešovaných osob: zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň.Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku. Byli nalezeni dnes ve večerních hodinách a nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek, uvedlo 1. února ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti. Snímky jsou převzaté z policejní databáze pohřešovaných osob: zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň.|ČTK/PR/Policie ČR

Podle serveru Neovlivní.cz z dostupných informací vyplývá, že se zmizelí Češi neocitli na svobodě díky záchranné operaci s použitím násilí. Byli prý propuštěni na základě vyjednávání, přičemž klíčovou roli v tom sehrála tuzemská vojenská zpravodajská služba, tvrdí server.

V médiích se v souvislosti se zmizením Čechů spekulovalo o tom, že mohlo souviset s Libanoncem Alím Fajádem, který je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Česko Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).