Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: čtk

Marek Dalík
státní zástupce Jan Kořán
Česká republika má nyní nejvybavenější vozidla na světě. Bylo to nutné?
obhájce Tomáš Sokol
4
Fotogalerie

Pandury: Státní zástupce chce pro Dalíka sedm let vězení a 22 milionů pokuty

V závěrečné řeči dnes státní zástupce Jan Kořán navrhnul sedm let vězení a peněžitý trest ve výši téměř 22 milionů korun pro lobbistu Marka Dalíka. Je obviněn z korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Jeho advokát naopak požaduje zproštění obžaloby.

Marek Dalík spáchal podle státního zástupce Jana Kořána v případu údajné korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu trestný čin. Pokusil se o podvod, když předstíral, že může ovlivnit armádní zakázky. Soud se dnes zabýval jednotlivými výpověďmi. Dalíkovu výpověď považuje Kořán za nepravdivou. Kritizoval také bývalého premiéra Mirka Topolánka, který se lobbisty zastával. Podle žalobce před soudem předvedl rétorické cvičení.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého Topolánkova poradce, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Pražský městský soud se kauzou zabývá zhruba rok a půl. Předpokládá se, že v případu rozhodne v úterý. Dalík se z obou dnů soudu omluvil. Vinu odmítá.