Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Bezbankovní půjčování mezi lidmi ve světě frčí, u nás je v plenkách

Britská vláda loni investovala na trhu s peer-to-peer půjčkami 110 milionů liber (skoro čtyři miliardy korun). Zatímco v Česku je přímé půjčování mezi lidmi pořád ještě v plenkách, na západě prožívají P2P půjčky boom. Auditorská společnost PwC dokonce odhadla, že jenom americký trh s těmito půjčkami do roku 2025 dosáhne objemu 150 miliard dolarů.

Nový obor půjčování vyrostl z finanční krize pomocí moderních technologií. Ty daly v posledních letech jasný směr – odstraňovat prostředníky. A tak tu máme taxislužby typu Uber, které přímo spojují jednotlivé řidiče s cestujícími. Službu AirBnb, která spojuje vlastníky nemovitostí či nadbytečného pokoje s těmi, kdo chtějí na pár dní ubytovat. A taky P2P lending, tedy obor, ve kterém půjčuje člověk člověku bez bank a finančních institucí.

Na jedné straně umožňuje zajímavé výdělky drobným investorům, na druhé straně na půjčku s přijatelným úrokem dosáhne i firma či člověk, který by jinde úvěr nedostal, nebo by platil úroky stovky procent – tomu však odpovídá i riziko investice. Žádné bezpečí jako v bance. Ale vyšší riziko rovná se možnost vyšších výnosů.

Ve Spojených státech odhadují auditoři z PricewaterhouseCoopers hodnotu tamních P2P půjček na 187 miliard korun. Ve Spojených státech sektor P2P půjček zhruba každých devět měsíců zdvojnásobí svůj objem. Navíc systém, který začínal jako půjčování peněz spotřebitelům a soupeřil hlavně s bankovními kreditkami, dnes ve velkém přebírá klienty bankovnímu sektoru i při půjčování malým firmám a expanduje také mezi hypotéky.

Se zpožděním vznikla řada stejných služeb také v Česku. Jako investor neukládáte své peníze do banky, ale prostřednictvím webové aplikace půjčujete přímo vámi vybranému člověku s popsanými riziky (další dluhy, zaměstnání, příjmy atd.), obvykle najdete i potvrzení o výpisu z registru, že na zájemce o půjčku není uvalena exekuce.

Takto půjčovat můžete často i velmi nízké částky, například tisícikorunu. Můžete se tak rozhodnout komu své peníze půjčíte a kolik. Formou aukce se pak určí, za jaký úrok. Uspějí nabídky s nižšími úroky, které v součtu dosáhnou částku požadovanou zájemcem o půjčku.

První české “tržiště” s půjčkami tohoto typu vzniklo v roce 2010 a funguje na adrese bankerat.cz. Loni se rychle uchytilo benefi.cz a s podporou PPF se rozjíždí Zonky.cz. Jsou tu i další.

„Řekl bych, že máme co dohánět. Ale zatím jsou P2P půjčky v Česku nové, takže se dá jen těžko odhadnout, jak rychle bude domácí trh bobtnat. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem si zpočátku myslel, že bude hodně těžké překonat prvotní bariéry a konzervativní uvažování lidí. Ale když si vezmu, že jsme na trhu půl roku a za těch šest měsíců jsme stihli zprostředkovat půjčky za 25 milionů, tak je to při našich startupových podmínkách velký úspěch,“ řekl k prvnímu půlroku svého projektu Pavel Matoušek z Benefi.cz

Podle statistik této firmy si Češi nejčastěji půjčují částku mezi 31 a 75 tisíci korunami (skoro polovina zájemců). Skoro v polovině případů si lidé půjčují na 48 měsíců. Víc než 50 procent žádostí o P2P půjčku podají lidé do 35 let. Typický uchazeč o tento typ úvěru je svobodný, žije v nájmu, je ze severní Moravy nebo Středních Čech.