Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Rusové tvrdili, že Slováci na ně útočí „biologickými zbraněmi“. Jednalo se ale o květiny

„Slovenské biologické zbraně pro Rusko“. Doslova tak zní titulek článku, který vyšel před několika dny na webu cz.sputniknews.com. A jaké že to byly biologické zbraně? Žádné, to si jen ruská propaganda opět zařádila. Text popisoval „znepokojivou existenci zakázaných prvků v květinách ze Slovenska.“ Agentura Sputnik, která má i českou verzi svého zpravodajství, je přitom placena přímo ruskou vládou.

Citujme tak, jak Sputnik zprávu zveřejnil, tedy i s chybami. Vše totiž připomíná neslavně známé doby komunistického Sovětského svazu. Člověk by se podobným hloupostem i zasmál, pokud by nevěděl, že Rusové to bohužel myslí vážně:

„Znepokojuje nás existence zakázaných prvků v květinách ze Slovenska, které, pokud víme, nevyrábí podobnou produkci. Samozřejmě podezíráme, že jde hlavně o holandské květiny, tedy o reexport. Holanďané zrušili fito-hygienickou certifikaci řezaných květin, ale dodávky i nadále jdou přes jiné státy včetně Slovenska. Vybavují tam občas certifikáty na nakaženou produkci. Poznáme ale reálná rizika prodeje těchto krásných květin. Jde o jasnou hrozbu jak pro pokojové rostliny, tak květinářské odvětví, které se dnes aktivně rozvíjí, pokud jde o nahrazení importu. Jedním z nerozšířenějších škůdců ozdobných a zemědělských kultur, o kterém všichni vědí, je třásněnka kalifornská. V Rusku dovedou dobře zabránit jejímu šíření. V dovážené rostlinné produkci může ale být spousta dalších škůdců. Přinesli jste třeba domů kytici a pak vidíte, že vaše pokojové rostliny začínají z ničeho nic chřadnout. A představte si, že jde o nakažení velkých zemědělských ploch! Stejná třásněnka napadá 250 druhů rostlin. A nebezpečí se netají pouze v tulipánech, chryzantémách, orchidejích a růžích, ale také v zelenině: paprice, lilku, stolní tykvi. Doktrína potravinové bezpečnosti RF má chránit obyvatele před nebezpečnou produkcí, zejména také květinami, které k nám dovážejí ze Slovenska, Čech, Litvy, Bulharska, Maďarska, avšak vypěstované byly v celkem jiných zemích.“

Tyto věty řekla pro Sputnik vedoucí laboratorní kontroly a organizace dozorčí činnosti v oblasti karantény rostlin Rosselchoznadzoru Jelena Rezničenková.

Proč se ale Rusové tak vehementně zajímají právě o kytky z Nizozemska? Mezi těmito zeměmi panuje značné napětí. Zejména od doby, kdy bylo v červenci 2014 nad východní Ukrajinou sestřeleno malajsijské dopravní letadlo a při katastrofě zahynulo celkem 298 lidí. Z toho bylo 193 Holanďanů. Vyšetřovací komise pak dospěla k názoru, že letadlo zasáhla raketa vypálená z ruského zbraňového systému a podle všeho se jednalo o zbraň použitou ukrajinskými separatisty, které podporuje Moskva.

Rusové proto hledají vše špatné, co Nizozemsko dělá a produkuje. Třeba „biologické zbraně“ v květinách. Další trapnost tak dostala šanci proniknout do světa.