Ilustracni snímek

Ilustracni snímek Zdroj: ČTK

Francie uzná Palestinu jako stát, jestliže selžou jednání

Francie uzná Palestinu jako stát, jestliže se v nadcházejících týdnech nikam neposunou její snahy o opětovné zahájení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci, které jsou nyní na mrtvém bodě. Podle agentury Reuters to dnes řekl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Izraelsko-palestinská jednání jsou přerušena od roku 2014. Fabius usiluje o jejich obnovení prostřednictvím mezinárodní podpůrné skupiny, která zahrnuje arabské státy, Evropskou unii a členy Rady bezpečnosti OSN.

"Francie bude v příštích týdnech pracovat na přípravě mezinárodní konference, která by měla strany přivézt k jednacímu stolu spolu s jejich hlavními partnery - Američany, Evropany, Araby - aby se dospělo k řešení, které má přinést vznik dvou států," uvedl Fabius. Dodal, že Francie má jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN zodpovědnost a měla by se snažit pokračovat ve snahách, které povedou k uskutečnění tohoto řešení.

Francouzští poslanci schválili v roce 2014 rezoluci vyzývající vládu, aby Palestinu jako stát uznala. Jak tehdy poznamenala agentura Reuters, šlo sice o symbolický krok, nicméně ten ukázal, jak roste netrpělivost Evropy kvůli přerušenému mírovému procesu na Blízkém východě.