Fatty Pillow bojuje o anglický rohlík.

Fatty Pillow bojuje o anglický rohlík. Zdroj: Youtube.com

Po kolena v českém YouTube: od pojídání hnusné pizzy k manifestu českého youtubera

Pokud jste viděli film Richarda Linklatera Chlapectví, který je o normálním životě normálního kluka, došli jste asi k závěru, že normální život normálního kluka je pěkná nuda. Co vás vyvede z omylu? Čeští youtubeři a youtuberky. Nebo jejich život normální není. Nebo nejsou normální oni. Každopádně jsou super. A to, co se za poslední týden dělo na českém YouTube, bylo ještě lepší.

Ve světě možná řádní virus Zika, ale highlightem nejsledovanějších kanálů českého Youtube je teď hlavně to, jak zkonzumovat co nejodpornější hnus a nehodit z toho šavli. No vážně, kdo by se staral o mediálně očekávanou invazi uprchlíků, když máte na stole pizzu vyrobenou z lentilek, snickersek a osmi dalších nesmyslů a víte, že ji budete muset vrazit do mikrovlnky a zbaštit? Říká se tomu PIZZA CHALLENGE a spočívá to v tom, že si pěkně před kamerou vylosujete deset absurdních ingrediencí, splácáte z toho pizzu a pak si ten kenťák před zraky desítek tisíc svých diváků nejlépe za syrova nacpete do chřánu. Tenhle týden se do toho pustil youtuber Blazer...

… stejně jako Fallenka, která doplnila kanonádu chutí na své pizze zkázy gumovými medvídky a nějakou rybou. Úderníci reklamních společností, kteří se můžou už nějakou dobu přetrhnout ve snaze protlačit produkt svých klientů publiku skrz youtubery, museli nad „pizza challengem“ pokreslit už stovky powerpointových prezentací: jak jim jen natlačit produkt, aby ho hned nezamíchali s tuctem ostatních do těsta, pak to celé neohřáli v troubě a s potlačováním dávícího reflexu to nestrávili?

Možná je cestou vytvořit produkt tak fascinující, že o něm bude youtuber vyprávět pět minut v kuse. Třeba jako takový ANGLICKÝ ROHLÍK, o kterém Fatty Pillow básní ve svém videu jako postmoderní parafráze Vrchlického.

„Hoši, to byla slast,“ deklamuje, „to byla poezie! Mé chuťové buňky měly erekci a normálně zpívaly, že to šlo slyšet.“ Přičemž přijde na zcela zdrcující věc: mezi jeho odběrateli, s nimiž během vysílání na twitchi živě komunikuje, jsou lidé, kteří nevědí, co je to „anglický rohlík“. A, jak se říká v zámoří, „hilarity ensues“.

Andrej Babiš teď možná chce snížit daň z přidané hodnoty u točeného piva, ale Fatty Pillow svou anglorohlíkovou tirádou obrací pozornost k dilematu, které je pro moderního člověka internetové éry mnohem zásadnější: zvednout, nebo nezvednout upadlý anglický rohlík ze sněhu? (Spoiler: zvednout, rozhodně zvednout, Fatty! Pokud by anglický rohlík zůstal v přírodě, bude se tam rozkládat a šířit radioaktivitu dalších tisíc let. Chraňte životní prostředí. Jezte anglické rohlíky.)

A tohle je důležité, mimochodem. NejFake si ovázal čelist revolucionářským šátkem a vytáhl do boje proti všem těm haterům, kteří se montují do youtuberů. „Pořád je to koukatelnější než to, co se píše v novinách nebo vysílá v televizi,“ říká ve svém manifestu jako virální Unabomber a dává tím nahlédnout i do preferencí svých fanoušků. Viva la revolucion.

Youtuber v jeho pojetí není jen užvaněný narcis, ale „hlas mladé generace“, one-man army hlavního scenáristy, protagonisty, kameramana, střihače a režiséra. Youtuber je vzor, říká Nejfake. A když to nefláká, tak i byznysman, který umí vydělat prachy.

A to nejen ty virtuální. Stačí sledovat, jak se to Fattymu od fanoušků sype, když hraje GTAčko.

A za ty prachy pak může jezdit na hory. (Oslí můstek, pardon.) Takže závěrem ještě zpravodaj o množství napadaného sněhu: na horách byl Danny z TVTwixxx a jezdil tam na snowboardu...

… byl tam také Freescoot a jezdil tam na lyžokoloběžce...

… a byl tam i Vidrail (nebo to byl jen před barákem?) – a měl tam debilní kecy.

(Apropo, řešil vůbec někdy někdo, že formát, který začal "debilními kecy holek", je vykrádávka formátu "shit girls say", který podle všeho vymyslel někdo úplně jiný někde úplně jinde?) Každopádně na českém Youtube to byl dobrý týden. Rozhodně lepší než celých těch dvanáct let hlavního hrdiny Chlapectví. Ale zpátky k těm zprávám ze světa. Infikovaní komáři už letí?