imám Adel Kalbani

imám Adel Kalbani Zdroj: youtube

imám Adel Kalbani
imám Adel Kalbani
2
Fotogalerie

Přední saúdský imám si notuje s Islámským státem. Popravy novinářů jsou O.K.

Kontroverzní imám Ádil Kalbání, který je jedním z nejvlivnějších kleriků v Saúdské Arábii, řekl, že popravovat odpadlíky od islámu či zahraniční novináře je v pořádku. A že myšlenky, s nimiž operuje skupina Islámský stát, jsou totožné s tím, co se káže v jeho zemi. Imám, jemuž byl například v roce 2013 odepřen vstup do Velké Británie, to řekl v rozhovoru pro dubajskou televizi MBC.

Kalbání je přitom jedním z nejvýznamnějších náboženských představitelů Saúdské Arábie. Byl imámem Velké mešity v Mekce a v tomto nejvýznamnějším posvátném městě muslimů nadále působí v jiné mešitě, je velmi aktivní na sociálních sítích a často vystupuje v televizi. Jeho radami se řídí mnoho muslimů na Blízkém východě.

„My a Islámský stát sledujeme stejné myšlenky, oni čerpají z toho, co je psáno v našich knihách. Nebudeme proto kritizovat myšlenky, na kterých je Islámský stát založen,“ prohlásil Kalbání v dubajské televizi.

Také opakoval známou spikleneckou teorii, že za vzestupem IS stojí zahraniční zpravodajské služby a země, jež mu poskytly i zbraně. To aby zdiskreditovaly konzervativní, sunnitský islám.

Imám Kalbání také připomněl, že muslimští fundamentalisté v Saúdské Arábii (i vládnoucí královský rod se hlásí k této rigidní formě islámu) mají stejný názor i na odpadlictví od té správné víry. Mají být podle imáma popraveni. Dokonce popravy amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, které sťali hrdlořezové z Islámského státu v roce 2014, považuje Kalbání za obhajitelné, protože se tak nestalo mimo „rámec“ jeho víry.

Islámský stát přitom několikrát deklaroval, že chce svrhnout i saúdský režim.