Zdroj: Profimedia.cz

Bohuslav Sobotka a Lech Wałęsa
S bývalý komunistickým diktátorem Jaruzelskim
Jako lídr antikomunistických odborů Solidarita
Walesa byl od spolupráce s komunistickou policií oficiálně očištěn
5
Fotogalerie

Lech Walesa se chce nadobro zbavit nařčení, že donášel tajné policii

Někdejší vůdce polské Solidarity Lech Walesa se hodlá veřejně očistit z nařčení, že byl za komunistického režimu spolupracovníkem tajné policie. Bývalý prezident z první poloviny 90. let kvůli tomu na březen svolal debatu, které by se měli zúčastnit i historici přesvědčení o tom, že byl tajným agentem s krycím jménem Bolek.

Walesu přitom již očistil polský lustrační soud a později i Institut národní paměti (IPN), který se zabývá výzkumem období komunismu.

Walesa právě do sídla IPN v Gdaňsku, kde žije, sezval na 16. března své životopisce, kteří se spolu s jím samým budou snažit v debatě otevřené médiím přesvědčit veřejnost o tom, že coby vůdce odborů v gdaňských loděnicích s komunistickou bezpečností nespolupracoval.

Pozvání dostali i historici Slawomir Cenckiewicz a Piotr Gontarczyk, kteří v knize vydané v roce 2008 tvrdili, že Walesa byl v 70. letech neoficiálním spolupracovníkem tajné policie.

"Vím, že s tou záležitostí nemám nic společného. To na mě byli nasazeni agenti, museli, neboť jsem bojoval za důležité věci," řekl novinářům dvaasedmdesátiletý Walesa s tím, že by rád zcela očistil své jméno.

IPN dospěl v roce 2011 k závěru, že dokumenty, které byly údajnými Walesovými výpověďmi, některé dokonce s jeho rukopisem, komunistická policie zfalšovala. Prý chtěla předáka Solidarity zdiskreditovat, aby nedostal Nobelovu cenu za mír. Tu nakonec obdržel v roce 1983.

Už v roce 2000 Walesovo jméno očistil lustrační soud. Část polské společnosti však stále pochybuje, zda je celý příběh kolem "Bolka" pouze výmyslem komunistických agentů a senzacechtivých historiků.