Jedno z propagandistických videí Islámského státu

Jedno z propagandistických videí Islámského státu Zdroj: IS

Křesťané prchají před tzv. Islámským státem
Černá vlajka a zbraně. Militantní bojovníci oslavují v syrské Raqqa vyhlášení Islámského „chalifátu“.
Islámský stát
Egypt odpověděl na zavraždění křesťanů náletem na radikály v Libyi
Islamisté zaživa upálili pilota zavřeného v kleci
7
Fotogalerie

Islámský stát zveřejnil záběry pařížských teroristů, "lvů chalífátu". Je Británie na řadě teď?

Islámský stát zveřejnil video s údajně posledními prohlášeními devíti osob, které se loni 13. listopadu zúčastnily teroristických útoků v Paříži, jež si vyžádaly 130 obětí. Je na něm i záběr Davida Camerona, vyslovujícího soustrast Francouzům. Okamžitě se objevily spekulace, zda to není náznak, že teroristé příště udeří v Británii, jsou to však v této chvíli jenom spekulace, které nejsou podepřené solidní informací z tajných služeb. Ani pravost materiálu zatím nebylo možné ověřit.

Francouzské ministerstvo zahraničí odmítlo video jakkoliv okomentovat. Nereagoval zatím ani úřad premiéra ani ministerstvo vnitra.

Na záběrech nahraných na oficiálním telegramovém kanálu Islámského státu je vidět některé z útočníků v maskáčích na neupřesněném místě v poušti, a to v době předcházející útokům ve francouzské metropoli. Někteří z nich na snímku podřezávají klečící zajatce.

"Toto jsou poslední poselství devíti lvů chalífátu, kteří byli vypuštěni ze svých doupat, aby srazili na kolena celou zemi, Francii," říká mluvčí ve videu.

Útočníci jsou na videu označeni svými bojovými jmény, která odkazují na jejich státní příslušnost. Tři z radikálů měli francouzské občanství, čtyři belgické a dva irácké.

Oba Iráčané jsou možnými sebevražednými atentátníky, kteří se pokusili proniknout na pařížské fotbalový stadion Stade de France. U těl vyšetřovatelé nalezli očividně padělané syrské pasy, takže je nebylo možné oficiálně identifikovat. Identita zbývajících zabitých útočníků již byla určena.

Na snímku je i záběr britského premiéra Davida Camerona, který po masakru Francouzům vyslovuje soustrast a solidaritu. V závěru záznamu je slogan:

"Kdokoli stojí za nevěřícími, bude terčem našich mečů."

Cameronův mluvčí se k záležitosti nevyjádřil.