ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP/Jens Meyer

Ruští Němci demonstrovali proti údajnému násilí cizinců. Média to popírají, policie také

V řadě německých měst vyšli v neděli do ulic ruští Němci, kteří demonstrovali proti údajnému sílícímu násilí od cizinců, především pak běženců. Podnětem protestu byl podle policie smyšlený případ znásilnění dívky ruskoněmeckého původu uprchlíky.

O zmíněném případu, ačkoli se podle policie nestal, informovala ruská média. Ta uvedla, že uprchlíci unesli v Berlíně třináctiletou dívku, kterou poté znásilnili.

V bavorském Augsburgu se na náměstí před radnicí sešlo asi 200 protestujících, kteří se dožadovali ochrany Němců a křesťanských hodnot. Vůdci protestu, z nichž mnozí přednášeli projevy v ruštině, varovali před násilnostmi, které podle nich páchají žadatelé o azyl. Policie uvedla, že demonstrace nebyla předem ohlášena.

Další protesty se konaly například Norimberku, Erlangenu či Ansbachu, účast se pohybovala od 40 do 400 lidí. Většina protestujících byla bez transparentů a všechna shromáždění byla poklidná, uvedla policie.

Obdobný protest proti údajnému znásilnění dívky se uskutečnil v sobotu před budovou kancléřství, kam přišlo asi 700 lidí. Demonstraci svolala berlínská odnož německého hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), mnozí z účastníků hovořili rusky.