Před Vánocemi v Bruselu hrozba terorismu zastavila metro, zrušena byla řada akcí

Před Vánocemi v Bruselu hrozba terorismu zastavila metro, zrušena byla řada akcí Zdroj: ČTK

Brusel byl před Vánocemi v pohotovosti: Vyhlásil nejvyšší stupeň hrozby teroristického útoku
Útok na restauraci v Paříži.
Útok na restauraci v Paříži.
Zraněný po útoku.
Těla na ulici Rue de Charonne.
5
Fotogalerie

Pro Českou republiku začnou pravděpodobně platit stupně ohrožení před terorismem

 V Česku zřejmě začnou platit stupně, které se budou vyhlašovat při ohrožení celého státu nebo části území terorismem. Vyhlášení jednotlivých stupňů bude provádět vláda na návrh ministra vnitra, který vzejde z předchozího návrhu zpravodajské skupiny. Pokud bude hrozit nebezpečí, bude moci zvýšený stupeň vyhlásit přímo ministr vnitra. Jeho krok však bude muset nejpozději do tří dnů potvrdit nebo zrušit vláda. Vyplývá to z informací ČTK.

Nejnižší stupeň ohrožení bude označen nulou, která představuje ideální stav, při němž není žádná hrozba útoku na českém území. Při tomto stavu nejsou vydávána žádná zvláštní doporučení nebo varování ve vztahu k veřejnosti.

První stupeň bude označen žlutým trojúhelníkem, který upozorní na existenci obecného ohrožení terorismem. "Při tomto stavu je třeba dbát obecné všímavosti. Za této situace platí některá vytipovaná zvýšená bezpečnostní opatření," vysvětlují podklady, které chce v pondělí projednat vláda.

Druhý stupeň bude znázorňovat oranžový trojúhelník. Tento stav upozorní na existenci zvýšené pravděpodobnosti ohrožení terorismem a vyhlašuje se v návaznosti na předchozí události či informace o hrozbě projevů terorismu.

Třetí stupeň bude představovat červený trojúhelník. Tento stav zavede vysoký stupeň bdělosti a pohotovosti, při nichž je teroristický útok očekáván s vysokou pravděpodobností nebo už se stal a je potřeba přijmout opatření k zamezení pokračování či opakování útoku a minimalizovat následné škody.

Zavedení stupňů bezpečnosti je reakcí na loňské teroristické útoky v Paříži v lednu a listopadu, při kterých celkem zemřelo 147 lidí. Materiál již dříve schválila bezpečnostní rada státu.