blizzard

blizzard Zdroj: volné

blizzard
blizzard
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Washington očekává nejhorší sněhovou bouři posledních dekád

Zatímco v některých státech už sílící bouře zabíjela, Washington, D. C. se na sněhový nápor teprve chystá. Nikdo se nikam nedostane letadlem, metrem a nejspíš ani autem. Kalamita postihne téměř 30 milionů lidí na východním pobřeží USA.

Jen pár hodin Washingtonu zbývá do příchodu obávané zimní bouře, která má být nejničivější za posledních několik desetiletí. Ta momentálně postupuje přes Severní Karolínu a Tennessee, kde už způsobila obrovské množství škod a připravila o život tři lidi. Opatření, která Washington chystá, jsou skutečně rozsáhlá, a i tak se očekávají škody za skoro miliardu dolarů.

Zrušeno je zatím více než pět tisíc letů, vůbec poprvé od 40letého provozu bude stát celý víkend metro, které je druhou nejvytíženější dráhou v USA. Ozvalo se už i několik kritických hlasů, protože se očekává kolaps na silnicích a pak už nebude zbývat jiný způsob dopravy než pěšky. Kvůli větru nicméně hrozí výpadky proudu a metro by mohlo uvíznout v tunelech.

Už od pátku jsou uzavřené školy v hlavním městě, ale i v přilehlých státech. Úřady zavírají dříve, aby se zaměstnanci dostali domů ještě před vypuknutím bouře. Nebude zasedat ani Senát amerického Kongresu. Lidé tvoří fronty před obchody s potravinami a na poslední chvíli nakupují zásoby.

Očekává se až 75 centimetrů sněhu a vítr téměř 80 kilometrů za hodinu. I přes to, že viditelnost má být téměř nulová, někteří nadšenci bouři netrpělivě vyhlížejí. Na neděli se například na velkém náměstí Dupont Circle plánuje epická sněhová bitva ve stylu Hvězdných válek a na kopci pod Kapitolem se konečně bude jezdit na bobech a saních, což se donedávna ještě nemohlo, protože podobné aktivity poblíž Kongresu byly zakázané.