Velký muftí Abdulazíz je na stará kolena přísný.

Velký muftí Abdulazíz je na stará kolena přísný. Zdroj: Saúdské úřady

Stanisław Chlebowski: Szachiści
Křesťani proti Maurům.
Varianta šachů v Alžírsku, konec 19. století.
Král Oto IV. Braniborský
Sofonisba Anguissola: Šachová hra (1555).
6
Fotogalerie

Velký muftí Saúdské Arábie by zakázal šachy. Berou čas a způsobují nenávist

Nejvyšší náboženská autorita fundamentalistické Saúdské Arábie, Velký muftí Abdulazíz bin Abdulláh, prohlásil, že oblíbená hra šachy by měla být zakázána a že její hraní je „ztrátou času“. Jeho prohlášení vzbudilo velké pozdvižení, protože šachy jsou i v islámských zemích po staletí oblíbené. Ostatně právě přes muslimy se dostaly kdysi i do Evropy.


Známý islamista ortel vyřkl ve své televizní show, která se vysílá každý týden a jmenuje se příznačně: „S jeho eminencí muftím.“

Tam Abdulazíz bin Abdulláh označil šachy za „haram“, tedy zakázané, opak halál. Informoval o tom web middleeasteye.net, který citoval jeho slova: „Šachová hra je ztráta času a slouží jen k nadměrným výdajům. To způsobuje nepřátelství a nenávist mezi lidmi.“ Také tvrdil, že při šachách jde o sázky, což ale většinou není pravda nikde na světě.

Některá média horlivě informovala, že „Saúdská Arábie zakázala šachy“. Jenže ani to není pravda. Ač Velký muftí je v zemi obrovskou autoritou, jeho rozhodnutí a projevy nemají sílu zákona, o těch rozhoduje vláda.

Šachy jsou velmi stará hra a její původ máme podle odborníků hledat ve starověké Indii. Některým radikálním islamistům přitom skutečně leží v žaludku Abdulazíz není první, kdo s klatbou přišel. Šachy byly zakázány na veřejnosti v letech 1980 až 1988 v Íránu a od roku 1994 do 2001 je nedovolovalo hrát na svém území ani hnutí Tálibán v Afghánistánu.

Abychom však byli korektní: zákazy hrát šachy se v dávné minulosti objevovaly často i v Evropě a vydávali je především vysocí katoličtí představitelé. V roce 1649 zakázal tuto hru v Rusku car Alexej I. a jako trest bylo tehdy stanoveno dokonce bičování. Za Maovy kulturní revoluce v 60. letech minulého století se šachy nesměly hrát ani v Číně.