Dubajský šejk a jeho láska: arabští plnokrevníci.

Dubajský šejk a jeho láska: arabští plnokrevníci. Zdroj: Godolphin

V říjnu vyhráli Nikas a Marek Stromský Velkou pardubickou. Teď cenu vrátí.
Šampioni z Godolphinu.
Úspěšná stáj Godolphin. Na snímku přebírá cenu od královny.
Šejk Muhammad al-Maktúm dopřává svým arabským plnokrevníkům ty nejvybranější dobroty.
Camiro a Nor Tony Andre Hansen roku 2008 přišli o olympijský bronz po pozitivních testech.
7
Fotogalerie

Dopingový skandál na Pardubické? Čajíček. Šejkové krmí koně steroidy, Američané kobřím jedem

Vítěz loňské Velké pardubické zřejmě odevzdá cenu i prémii, žokej Marek Stromský končí kariéru. To vše proto, že v moči koně Nikase se našlo stopové množství kofeinu a teobrominu. Podle všeho jde o zbytky z krmiva.

Český Jockey klub včera oznámil, že i test B potvrdil překročené limity obou látek a že vše směřuje k vůbec první diskvalifikaci vítěze nejslavnějšího českého dostihu. Stejné látky se našly i u druhého svěřence trenéra Stanislava Popelky, Čáriraye.

Oba hřebci měli jen malé množství dvou zakázaných látek; pokuta proto bude zřejmě malá, ale k diskvalifikaci dojde. „Přestože obě látky nejsou typicky dopingové a nemohly ovlivnit výkonnost koně v dostihu, respektuji, že jsou na seznamu zakázaných látek. Proto jsem se rozhodl, že podniknu právní kroky, které by mně i realizačnímu týmu zajistily alespoň částečnou satisfakci a v budoucnu se tak eliminovaly obdobné situace,“ oznámil Popelka. Hádá se teď s dodavatelem krmiva, který samozřejmě vinu také odmítá.

V Česku je to „skandál“ celkem výjimečný, alespoň od roku 2011, kdy se dopingové kontroly rozjely ve velkém. Přesto si ho všimla i některá zahraniční média, například nejčtenější americké noviny USA Today či polská Rzeczpospolita.

To ve vrcholových závodech v Anglii, Americe či v arabských zemích znají šťavnatější aféry. Například na olympijských hrách roku 2008 (těch v Pekingu, ovšem koně kvůli karanténám závodili v Hongkongu) bylo z parkuru diskvalifikováno šest nadopovaných koní.

Asi vůbec největší aféra se týkala slavné (a bohaté) stáje Godolphin, již vlastní šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm, emír Dubaje a premiér Spojených arabských emirátů. Přinejmenším patnácti plnokrevníkům v jeho anglické pobočce nalezli roku 2013 anabolické steroidy. Šejk za to údajně nemohl, vina padla na trenéra. Prý nevěděl, že jsou anabolika v Anglii zakázaná, neboť v Emirátech se běžně používala podobně jako v USA či Austrálii (totiž mimo závody samotné). Dubaj i Austrálie mezitím pravidla zpřísnily, v USA jsou ale kontroly stále celkem laxní.

Víc než sport tam jsou dostihy prostě sázkařským byznysem, na zdraví koní se moc nekouká. Často proto startují koně nadopovaní nejrůznějšími přípravky proti bolesti. Včetně takových kuriozit, jako je viagra, kobří jed nebo dermorfin, získávaný z kůže jihoamerické žáby. A tak tam jsou zranění či uhynutí na denním pořádku. Proti tomu jsou české aférky se zbytky mastiček, kofeinu či kakaových bobů z krmiva, potažmo menší hladinka THC, která v žokejově krvi zbyla po večírku, skutečně slabým odvarem. Jsou Češi čestní, nebo se tu v dostizích pouze točí málo peněz?