Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Kvůli islamistům a radikálům se tu znovu necítíme bezpečně, tvrdí němečtí Židé

Mnoho německých Židů se ve své zemi opět necítí bezpečně. Mezi důvody uvádějí islamismus některých muslimských migrantů, kteří byli vychováváni k nenávisti vůči Židům a Izraeli.

„Už nejsme v bezpečí. Státní moc v Německu se rozkládá, vidíme ztrátu politické důvěryhodnosti, ohrožují nás excesy krajní pravice, ale hrozný strach máme i z islamismu,“ řekl mluvčí židovské komunity v Hamburku Daniel Killy. Jeho slova citoval v úterý izraelský deník The Jerusalem Post.

Časopis Spiegel zveřejnil slova šéfa židovské komunity z Wuppertalu Leonieho Goldberga:

„Myslel jsem si, že čas balení kufrů navždy skončil. Ale teď zvažuji, že budeme muset kufry balit znovu.“

Goldberg reagoval na to, že tři Palestinci se pokusili v roce 2014 zapálit synagógu ve Wuppertalu, ale soud první instance jim uložil pouze podmínku a řekl, že tento trestný čin nemá nic společného s antisemitismem. S tím místní Židé nesouhlasí. Krajský soud však toto pondělí naznačil, že tresty zpřísní. Dodnes nebyla oficiálně zveřejněna ani plná jména pachatelů, přestože první soud je již odsoudil.

V roce 2015 se do Izraele vystěhovalo kolem 200 německých Židů. Toto číslo se nezdá vysoké, protože celá komunita čítá asi 250 tisíc osob. Podle izraelských úřadů se ale o vystěhování aktuálně zajímá několik tisíc lidí.

Horší situace je ve Francii, kde najdeme největší židovskou komunitu v Evropě. Žije tam kolem 600 tisíc Židů. Loni se jich jen do Izraele vystěhovalo téměř osm tisíc a o odchodu uvažuje dokonce 43 procent Židů.

Informoval o tom ve své zprávě z tohoto týdne Francouzský institut veřejného mínění (IFOP). Francouzští Židé se obávají dalších teroristických atentátů a jako hlavní důvod možné emigrace uvádějí rostoucí antisemitismus v zemi. Na to už několikrát reagoval i prezident François Hollande, který tvrdil, že jeho vláda bude proti antisemitismu velmi tvrdě bojovat. Podle místních Židů se však situace nadále zhoršuje.