Horst Seehofer a Angela Merkelová si v migrační krizi moc nerozumí

Horst Seehofer a Angela Merkelová si v migrační krizi moc nerozumí Zdroj: ČTK/DPA/Peter Kneffel

Imigranti na rakousko-bavorské hranici
Běženci na německé hranici
Uprchlíci na rakousko - německém pomezí
Uprchlíci na rakousko - německém pomezí
Uprchlíci na rakousko - německém pomezí
6
Fotogalerie

Bavorský premiér Horst Seehofer zkolaboval na zasedání své strany

Že by si migrační krize vybrala další politickou oběť? Naštěstí to vypadá, že všechno dobře dopadlo. Bavorský premiér Horst Seehofer nejdřív zkolaboval na uzavřeném jednání zemských poslanců jeho vládní Křesťanskosociální unie (CSU). Šestašedesátiletý politik po chvíli pokračoval vsedě ve své řeči kritizující migrační politiku spolkové vlády, jejíž součástí je i CSU. Po dokončení proslovu sklidil ovace vestoje.

Seehofera postihl záchvat slabosti při projevu před stranickými kolegy z bavorského zemského sněmu v alpské obci Wildbad Kreuth.

Šéf CSU byl podpírán ostatními a doveden na své místo, odkud vsedě pokračoval ve svém proslovu. Zasedání frakce pak bylo přerušeno.

Seehofer je jedním z nejhlasitějších kritiků migrační politiky kancléřky Angely Merkelové a dnes žádal, aby její směřování během několika týdnů změnila.

"Je to každým týdnem naléhavější a je to hmatatelné," citovala DPA Seehoferova slova o nutnosti změny kurzu při řešení migrační krize.

Merkelová, která je zároveň předsedkyní Křesťanskodemokratické unie (CDU), mezi politiky ze sesterské CSU do Wildbad Kreuthu opět zavítá ve středu.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann prohlásil, že uprchlíky je třeba napříště vracet přímo na hranici, pokud nebudou do několika týdnů fungovat kontroly na vnějších hranicích EU. "Jde o to, abychom už do naší země nekontrolovaně nevpouštěli řádné uprchlíky," řekl Hermann.

Více než 30 zemských poslanců CSU pode DPA podepsalo dopis adresovaný Merkelové s výzvou změny migrační politiky a stanovením horní hranice pro přijímání uprchlíků. "Více než 200.000 ročně - ať už jde o uprchlíky před občanskou válkou, nebo žadatele o azyl - Německo nemůže zvládnout," stojí v dopise, který má být předán kancléřce ve středu večer.

"Máme velkou obavu, že bez urychleného omezení přijde do Německa v roce 2016 ještě více uprchlíků než v roce 2015," citovala DPA z textu, který má agentura k dispozici.