Ženy neumí anglicky a jsou segregované doma.

Ženy neumí anglicky a jsou segregované doma. Zdroj: čtk

Změny v británii
Změny v británii
Změny v británii
4
Fotogalerie

Muslimské dívky chce Británie naučit mluvit. Za 710 milionů

Velká Británie mění pravidla. A doufá, že se jí podaří lépe integrovat muslimky. Chce na to jít přes přísnější pravidla a výuku jazyků a zaplatí za to 20 miliónů liber – tedy v přepočtu 710 miliónů korun.

Žádná souvislost mezi neznalostí jazyka a příklonem k extremismu zatím nebyla prokázána. I tak chce Británie zřídit fond pro financování kurzů angličtiny pro muslimsky. Premiér David Cameron potvrdil BBC, že se jedná o snahu lépe ženy integrovat do společnosti a omezit možnost radikalizace.

Hlavním cílem je soudržná společnost. Pro tu je jazyková bariéra často jednou z překážek. Dříve byla spíše snaha nechat imigranty žít společně v komunitách. Jenže se ukazuje, že to není ideální. „Myslím, že to je úplně špatně," podotýká Cameron. Místo, aby se tedy „nechávali žít po vlastním způsobu“, měli by se podle premiéra více integrovat. Jazykové kurzy by měly nabízet školy i komunitní centra. Vláda se dokonce chystá proplácet hlídání dětí a dopravu, aby ženám nestála v cestě žádná překážka.

Podle odhadů asi 190 000 muslimských žen v Británii nemluví anglicky vůbec nebo jen velmi málo. Jazykové vzdělání by mohlo zabránit jejich segregaci a diskriminaci.

A nebude to jen právo, ale i povinnost. Ženy, které do Británie přicházejí na základě manželského víza, bude teď nově možné deportovat, pokud se do lhůty dva a půl roku nenaučí anglicky. Podle premiéra by každý, kdo se chce natrvalo usadit v zemi, měl řeč ovládat. Momentálně ženám stačí při využití pětiletého manželského víza prokázat jen základní znalost. Od října by měla začít platit nová úprava.

Jazykové novinky ale nejsou jedinou změnou, kterou se Britové chystají zavést. Změnit by se měla role britských náboženských rad, a to i soudů zabývajících se muslimským právem šaría. Celkově je lepší bránit nežádoucímu vlivu mužů na rodinné příslušnice. Právě segregace dovoluje takové praktiky jako ženská obřízka nebo nucené sňatky. V důsledku ženy mohou být daleko zranitelnější vůči náboru Islámského státu.