Zničená oblast Iráku - Ramádí

Zničená oblast Iráku - Ramádí Zdroj: čtk

V Iráku unesli tři Američany

V irácké metropoli byli uneseni tři Američané, informovala televizní stanice Al-Arabíja. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí zatím hovoří jen o zmizení občanů. Jak uvedl, nyní Washington spolupracuje s iráckými úřady a snaží se zjistit, kde se Američané nacházejí. Podle některých informací unesli Američany blíže neupřesněné milice, uvedla agentura Reuters.

"Víme o zprávách, že američtí občané zmizeli v Iráku," uvedl mluvčí americké diplomacie John Kirby. "Plně spolupracujeme s iráckými úřady, abychom zjistili, kde jsou, a abychom je vrátili zpět," dodal bez bližších podrobností o počtu zmizelých či okolnostech jejich zmizení.

Kdo za únosem či zmizením Američanů stojí, není v tomto okamžiku jasné. Podle nejmenovaného iráckého bezpečnostního činitele, kterého citovala agentura AFP, byli tři Američané a irácký překladatel uneseni na jihu Bagdádu a iráčtí vojáci po nich pátrají. Únosci prý patřili k milicím a na sobě měli vojenské uniformy. "Nevíme, čím se živili," uvedl tento zdroj na adresu Američanů.

Části Iráku ovládají ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS). Američané jsou přitom vůdčí silou spojenecké koalice, která na islamistické cíle v zemi útočí svými letouny.