Žena v bazénu

Žena v bazénu Zdroj: Fubiz.net

Azylanti ve Finsku nesmí dočasně do místní plovárny, vrhali vilné pohledy na ženy

Jedno z finských měst, severně položené Haukipudas nedaleko Oulu, se rozhodlo zakázat vstup do místního bazénu místním azylantům. Mladíci chodili do bazénu pozorovat ženy, jak plavou. Zákaz bude trvat dva týdny, dokud jim sociální pracovníci nevysvětlí, jak se v bazénu chovat. 

"Když jdete ve Finsku na plavecký stadion, tak plavete. Není to místo, kde je možné vrhat vilné pohledy na plavkyně," uvedla sportovní správa, která bazén a další sportoviště ve městě provozuje.

Zaměstnanci bazénu si povšimli, že mladíci z řad běženců přicházejí na stadion ve velkých skupinách a společně pozorují plavkyně. Za rozhodnutím o dvoutýdenním zákazu vstupu je ale čtvrteční incident, kdy jeden dospívající žadatel o azyl vstoupil do dámských sprch. Ze stadionu byl ihned vyveden. Radnice vyslala do ubytovny svého pracovníka, aby imigrantům vysvětlil zásady chování v bazénu.

Problémy s mužskými žadateli o azyl hlásí i někteří provozovatelé bazénů v Německu. Západoněmecký Bornheim kvůli tomu tento týden zakázal mužům z místní uprchlické ubytovny vstup do městského bazénu, příští týden prý ale opatření zřejmě zruší. Radnice předem oznámila, že zákaz bude platit do té doby, než sociální služba muže z ubytovny proškolí.

Některé další německé plavecké stadiony vyvěsily ve svých prostorách plakáty, na kterých uvádějí, že jakékoli obtěžování žen je nepřípustné. K takovému opatření se uchýlil například Mnichov, který má k dispozici letáčky ve vícero jazycích, mimo jiné v arabštině, somálštině či paštunštině. Text je navíc doplněn obrázky, aby byl srozumitelný i negramotným.